A Jobbikkal rendkívül ellenséges Országos Választási Bizottság tudtával és Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője segítségével szigorú ellenőrzésnek vetem alá a pártok ajánlószelvényeit. A munkabírásának határán lévő hivatallal együttműködve vizsgálom különösen a leadási határidő végén beérkező ajánlószelvényeket, ugyanis a csalók rendszerint a túlterheltség miatti felületes vizsgálatra, zavarosban halászásra játszanak, miként azt a ferencvárosi időközi választás példája is mutatta - írja közleményében Novák Előd, alább a folytatás.

Ferencvárosban több csalót is sikerült kiütnie a Jobbik választási bizottsági delegáltjának

Az OVB-ben zsigeri Jobbik-ellenesség uralkodik, tagjai – a „függetlenektől” a fideszesig – minden javaslatomat elvből ellenzik. A bizottság pl. azután sem volt hajlandó javaslatomra ülésszabályokat elfogadni, hogy az elnök – jogával visszaélve – többször egyszerűen szót sem adott nekem. Sőt Szigeti Péter elnök és Halmai Gábor elnökhelyettes azt a jogi abszurdumot is megszavazta (bár ebben kisebbségben maradtak), hogy én OVB-tag lévén nem nyújthatok be semmilyen kifogást, amit amúgy bármely állampolgár megtehet.
Az OVI jelenleg kb. hatvan munkatárssal dolgozik az MDF 44150 és az SZDSZ 33680 leadott ajánlószelvényének ellenőrzésén, így a péntek délutáni OVB-döntési határidőig éppen be tudják fejezni a munkát. Azonban legfeljebb nyolcvan személy képes munkába állni, így az utolsó pillanatban benyújtott ajánlószelvények precíz feldolgozása nehéz lesz. Különösen, mert egyes pártok a szükséges mennyiségnél jóval többet is leadnak (ráadásul a végén egyszerre, holott több részletben is lehetne), melyeket aztán kötelező ellenőrizni szemrevételezéssel és számítógépes adatfeldolgozással is (az esetleges kettős ajánlások miatt lehet szerepük). Az SZDSZ 34 ezres „erőfitogtatása” ugyanakkor messze van az általuk szükségesnek vélt „200 001”-től, amit a Jobbiknak viszont sikerült összegyűjtenie.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom mindent megtesz azért, hogy a zavarosban halászók ne tudjanak elindulni a választáson. Az MDF-nek és az SZDSZ-nek azonban az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy most még sikerült szabályosan megbirkóznia ezzel az alacsony, húszezres kritériummal. A politikai maffia a két törpepárt helyett inkább a főellenséggel konkurens fantompártok felépítésén ügyködik, azon fölösleges ajánlószelvényeinek átadásával, melyeken a pártnév – szabálytalanul – nem lett kitöltve az aláíráskor. Azonban az efféle próbálkozás is kudarcba fulladt a ferencvárosi választás előtt, illetve az ügyben jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás. A most leadandó szelvények ellenőrzéséhez grafológus és az állítólagos ajánlók telefonos megkérdezése is szükséges lehet.
Novák Előd
az OVB jobbikos tagja
(jobbik.hu)