Molnár Oszkár edelényi polgármester és országgyűlési képviselő 2009. február 6-án személyesen vette át a Törökbálinton rendezett szeretetszolgálati rendezvényen az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség, továbbá az Anya-Ország Alapítvány által alapított Emese érdemérmet.
Az életvédő szervezetek azokat a magyar és külföldi személyiségeket tartják méltónak e kitüntetésre, akik a Teremtő Istentől adatott Élet védelmében bölcs bátorsággal és cselekvő hittel lépnek fel akár az országos politika, akár a szociális igazgatás, akár az egészségügy, akár a kultúra területén megnyilvánuló termékenységellenes szándékok és megnyilatkozások ellen.
Az érdemérem Zsin Judit szobrászművész alkotása, amelyet eddig – több külföldi és hazai személyiség mellett – Moys Zoltán tv-rendező, Harrach Péter országgyűlési képviselő, Csúcs László szülész-nőgyógyász és Szedmák András gödöllői bíró – érdemelt ki kimagasló életvédő tevékenysége miatt. Az érdemérmet odaítélő civil szervezetek elsősorban azt a bátran jobbító, erkölcsileg magas mérce szerint megvalósuló, meg nem alkuvó magatartást látták megnyilvánulni a legújabb kitüntetettnél, amilyent még oly sok más magyar politikusnál szeretnének üdvözölni.
A laudációt tartó Téglásy Imre szerint a kitüntetett helytállása bátorsággal és reménnyel töltheti el mindazokat, akik töretlen hittel és erővel fohászkodnak és dolgoznak a testi és lelki termékenység valódi nemzeti rendszerváltásáért. A szónok szerint az érdeméremmel egy olyan termékeny és gondoskodó anyaország nemzetgyűlésébe szavazták a kitüntetettet, melyben a politikusokra bízott közjó ápolásának legfőbb fokmérője az, hogy az adott ciklusban hány honfitársunk élheti meg anyai és apai szerepét nem terhes, hanem várandós, sőt, áldott állapotként, hogy az adott kormányzati időszak alatt hány anya és apa édesülhet meg gyermekének diadalmas világra hozatalával.
Az Emese Érdemérem oklevelén ez olvasható: Egy termékeny és gondoskodó társadalom kialakításának reményében tisztelettel és szeretettel köszönjük Önnek azt az értékes élet- és családvédő tevékenységet, amellyel hozzájárult a válságterhes anyák, apák és magzati életkorú gyermekeik életesélyének növeléséhez!
(Közlemény)