Beérett a vetés
Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja az elszakított területeken élő magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot (egyéni kérelemre, szavazati jog nélkül).
A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket. Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Akik tartózkodtak: Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván (MSZP), valamint az LMP-s Dorosz Dávid és Szabó Tímea.


Friss:
- Rettegő tolvajok Felvidéken: máris üléseznek

A módosító indítványok elvetése után, eredeti formájában fogadta el a parlament a Fidesz kettős állampolgárságra vonatkozó javaslatát - az ellenzéki módosító indítványokat a egységesen leszavazták.
A parlament azt is megszavazta, hogy a köztársasági elnök sürgősen hirdesse ki a törvényt (322 igen, 23 nem, 7 tartózkodás).
Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a "kettős állampolgárságról” szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni.
(MTI - Index nyomán)