Három embert keresnek még a katasztrófavédelem emberei Kolontáron, nincs újabb halálos áldozata az iszapömlésnek – tájékoztatta Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerda reggel az MTI-t.


Kapcsolódó: Győr-Moson-Sopron megye felé tart a lúgos iszap

Kolontáron a honvédség éjszaka helyreállította a megrongálódott hidat, így az eddig elzárt településrész is már megközelíthető; Devecserben éjszaka is szivattyúzták a vizet. Kolontáron senki sem töltötte átmeneti szálláson az éjszakát, Devecserben 31 embert helyeztek el – mondta el a szóvivő. Bakos György közölte: nagyon sok segítséget kaptak, élelmiszer- és ruhafelajánlások érkeztek, ezek kiosztását is megkezdték.
A polgármesterek a nap folyamán Devecserben és Kolontáron tájékoztatót tartanak a lakosságnak az ÁNTSZ, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen arról, hogy hogyan közelíthetik meg a lakóingatlanaikat, milyen védőfelszerelésben és hogyan tudják még megmenteni az ingóságaikat – tájékoztatott a szóvivő.
Rendőrök őrízték az elzárt településrészt
Géppisztolyos rendőrök őrizték egész éjjel Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak – eredménytelenül. A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból. A lezárt utcák közelébe csak több ponton történő rendőrségi ellenőrzés után lehet bejutni. (Kuruc.info: vajon kik fosztogathatnak? Csak nem a drága romák, ahogy azt a múltkor is tették – lásd EZT és  EZT?)
(MTI)
Korábban írtuk: Semmi nem maradt épen az iszapömlésben érintett egyik falu, Kolontár még mindig lezárt részében. A személyes holmik az utcán hevernek, a házak megrongálódtak.

A lezárt részt egy patak választja el a falutól. A hidat elmosta az ár, a házak szemmel láthatóan életveszélyesek. Ezért a rendőrség senkit sem enged be a területre.
A zárást két órára oldották fel, hogy az emberek elvihessék értékeiket otthonukból. Több, a neve elhallgatását kérő helyi lakos azt mondta az MTI tudósítójának, hogy nem maradt semmilyen személyes holmija, ami ne tett volna tönkre a vörösiszap.
Az iszapáradat két méter magasan is vörösre színezte a házak falát; a kerteket néhol másfél méternyi iszap fedi, a kerítéseket kidöntötte az ár, a személyes holmik az utcán hevernek.
Az ár ereje a legtöbb fát kitépte a helyéről, több háznak kidőlt a fala, de olyan is van, ahol a lakók bontották meg a cserepeket, hogy a padlásról kijussanak a tetőre.
Egy helyi lakos azt mondta, hogy egymás mellett lakott az az idős nő és az a két kisgyermek, akik meghaltak a gátszakadásban. A két ház szemmel láthatóan nagyon megrongálódott a katasztrófában.
A távirati iroda tudósítója találkozott a falurészben egy fiatal párral, akik egy ékszerteknőst vittek magukkal. Mint elmondták, most sikerült csak kimenteni az állatot az emeletről.
A tudósító egyébként azt tapasztalta, hogy a honvédség már dolgozik az összeomlott híd pótlásán. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor nyithatják meg a falurészt, egyelőre senki sem tudott válaszolni. Egy rendőr megjegyezte, egyelőre még eltűnt embereket is keresnek a környéken.
 
 
A TV2 korábbi felvételei:
 
 
Akadémikusokkal, egyetemi professzorokkal és ökológusokkal ülésezik a védelmi bizottság kedd délután az ajkai zagytározó sérülése miatt bekövetkezett katasztrófahelyzet kapcsán a vörösiszappal elöntött Kolontár településen.
A védelmi bizottság tagjai a kárfelszámoláshoz szeretnének információkat gyűjteni, hogy miként semlegesítsék a Marcal folyóba került szennyezőanyagot, illetve milyen természeti károkat okozhat a vöröses színű, radioaktív szennyezőanyag. A védelmi bizottság ülésére több kolontári lakos is bement, ahol azt kérdezték az ülést vezető elnöktől, miért nem engedi be a rendőrség az elzárt utcákba a tulajdonosokat, hogy kimenekítsék szükségesebb dolgaikat, illetve miért nem őrzik a hátrahagyott értékeket.
Többen arról panaszkodtak, hogy fosztogatók járják az üresen álló házakat és udvarokat, illetve nem történt intézkedés a vállalkozások gépeinek megmentésére és az értékek kimentésére. Egy férfi a Molnár utca lakosai nevében azt vetette a védelmi bizottság elnökének és a szakértőknek a szemére, hogy miért most akarják megállapítani a szennyezőanyag összetételét, illetve annak káros hatásait, holott az ajkai térségben már másfél évtizede tárolják a veszélyesnek minősülő terméket.
A vöröses színű iszappal erősen szennyezett ruházatú férfi úgy fogalmazott: az egykor volt utcájuk lakói már soha nem térhetnek vissza otthonukba. A házak ugyanis teljesen megsemmisültek, lakhatatlanná váltak, és olyan erős a szennyeződés, hogy abba már ember többé nem költözhet.
A helyi lakosok megjegyzéseire a védelmi bizottság tagjai nem tudtak válaszolni, némán ültek és hallgatták őket.
A település valamennyi utcája vöröses színű, és a felélénkült szél már a levegőben kavarja a vörös port. Ez ellen egyre többen maszkkal védekeznek, de a védelmi bizottság elnökének állítása szerint a vörös por nem ártalmas az egészségre.
Hétfő délután óta több mint száz embert kellett kórházba szállítani a vörösiszap okozta égési sérülések miatt, többük állapota súlyos és életveszélyes, és eddig négy holttestet találtak, hat ember eltűnt.
Az MTI összeállítása:
 
 
Négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben - erősítette meg a környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek kedden Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek.

Friss: Pintér: Elmúlt a közvetlen veszély
- Nincs újabb gátszakadás, de katasztrofális a helyzet Ajka térségében

Az államtitkár azt mondta: egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina.

Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére.

A környezetvédelmi államtitkár az elhunyt gyermek szüleiről nem tudott információval szolgálni, de azt elmondta: a család tragédiáját súlyosbítja, hogy néhány évvel ezelőtt harmadik gyermeküket halálra gázolta a vonat.

Illés Zoltán közölte, hogy további hét embert még mindig eltűntként keresnek.

Tili Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t még arról tájékoztatta, hogy egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg kora reggel a katasztrófavédelem szakemberei, a gyermeket az ár sodorta el.
 
 
Korábban írtuk: A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendeli el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. A környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette az esetet. Hozzátette: továbbra is ömlik a vörösiszap a tározóból, amely egyre nagyobb területet veszélyeztet. A hivatalos szervek az MNO kérdésére közölték: még nem tudnak negyedik halottról.

Kedd reggel a helyszínre indult a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több vegyész és biológus tagja, hogy megvizsgálják, miként lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban semlegesíteni a szennyezőanyagot – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt az MTI tudósítójának azt mondta: még mindig ömlik az ajaki timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán kiáramlott vörösiszap, ezért az már nem csupán Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet.
Töttős Györgyi polgári védelmi főhadnagy kilenc óra után néhány perccel az MNO kérdésére azt közölte: hivatalosan eddig három halottról tudnak. Az eltűntek száma hat, ám nem biztos, hogy ők mindennyian az iszapáradatban tűntek el – tette hozzá az OKF sajtómunkatársa.
Korábban Kolontár polgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy egy három hónapos csecsemő a negyedik áldozat, akit a településre zúduló vörösiszap sodort el. Ezt rövid idővel később visszavonta. Közölte azt is, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után. Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek – mondta az MTI-nek Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.
A szakemberek közben azon dolgoznak, hogy megakadályozzák, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát – közölte a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke.
Megerősítették a gátakat, nincs sugárveszély
Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye – mondta Bakos György katasztrófavédelmi szóvivő. Megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, ami kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, többméteres magasságban zúdult rá a településekre.
Harmadfokú készültséget rendeltek el a Marcal teljes hosszában és a folyóba torkolló Torna-patakon – közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedd reggel. A hétfő este meghozott intézkedés várhatóan szerdáig lesz érvényben; a legfőbb feladat most a lúgos kémhatás csökkentése – mondta Janák Emil, utalva arra: 13-as pH-értékű anyagból ömlött hatalmas mennyiség a környékre, s jutott így a folyóba. Közben gipsszel védik a Marcal medrét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) keddi tájékoztatása szerint a nagy mennyiségű gipsz leköti a veszélyes vörös iszapot és a víz lúgtartalmát csökkenti, így kerülhető el a súlyos környezetszennyezés.
A Magyar Honvédség és a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport sugárzási méréseket végez a helyszínen. Bakondi György, az OKF vezetője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, továbbra sincs sugárzásveszély, ez csak akkor következne be, ha gyorsan száradna ki az iszap, mert a por már radioaktív.
Győr: stabil állapotban a sérültek
Stabil az állapota annak a három sérültnek, akit a Petz Aladár Megyei Kórházban kezelnek Győrben. Jakabos Péter, a kórház ügyeletes orvosa kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: az éjszaka nem történt különösebb változás a náluk kezelt betegek állapotában. Közölte, hogy nehéz megmondani, a sérülteknek mennyi esélyük van a teljes felépülésre. A legsúlyosabb sérültjük idős és egyéb betegségekben is szenved, az ő esélyei sokkal rosszabbak, mint azoknak, akik könnyebben sérültek meg. Egy 62 éves nő szintén súlyos sérüléseket szenvedett, az ő esélyeiről is nehéz nyilatkozni – mondta. Elmondta azt is, a vörösiszap olyan lúgos anyagot tartalmaz, amely vegyi égést okoz és az a jellegzetessége, hogy nem azonnal, hanem néhány nap után roncsolódnak jelentősebben a szövetek, így egy először felületinek tűnő sérülés elmélyülhet és gondot okozhat.
A győri kórház korábbi tájékoztatása szerint az egyik beteg állapota életveszélyes, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett. Tamás László János főigazgató-főorvos hétfőn elmondta: egy középkorú férfit, egy 62 éves nőt és egy 70 év körüli férfit kezelnek. Az idős férfi a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota súlyos, életveszélyes.
Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban többtucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az éjjel ugyanakkor a város több utcáját megtisztították, így a Devecseren átmenő forgalom biztosítva van.
Járható utak
Az iszapömlés miatt korábban lezárt valamennyi útszakasz járható már Veszprém megyében; Kolontár és Devecser határában ellenőrző-áteresztő pontokat működtet a rendőrség, ezeken egyelőre csak a helyi lakosokat engedik át – közölte a rendőrség sajtóügyeletese kedd reggel. Frankó Marianna tájékoztatása szerint Devecsert és Somlóvásárhelyt már Ajka felől is meg lehet közelíteni. Az iszapömlés miatt hétfőn a 8-as út felől megközelíthetetlen volt Devecser, és lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között.
Áll az iszap Devecseren
Toldi Tamás, Devecser polgármestere azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket. A városvezető közlése szerint hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.
A katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint 40 embert a helyszínen láttak el a mentők, 16 embert a győri, 19 embert az ajkai kórházban ápolnak másodfokú égési sérülésekkel. Hat embert súlyosnak minősített égési sérülésekkel a győri kórházban ápolnak. A sérülést a maró hatású vörösiszap okozta. Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés. A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba – mondta a szóvivő.
Vörös utcák, katonai teherautók
Devecser legtöbb utcája vörös színű, az árkokban hömpölyög az iszap, az utcákon katonai teherautók, ivóvizes tartálykocsik sorakoznak. A kordonokkal lezárt utak előtt láthatósági mellényt és arcmaszkot viselő rendőrök állnak. A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert. A polgármester tájékoztatása szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis – mint mondta – a szakemberek szerint a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző. A város nagyobb részén nincs gáz- és áramszolgáltatás, illetve ivóvíz, a szakemberek a délelőtt folyamán azon dolgoznak, hogy a közműszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítsák – mondta Toldi Tamás.
Locsolóautók indultak a fővárosból
Kedd hajnalban öt locsolóautóval ivóvizet vitt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a katasztrófasújtottaknak az iszappal szennyezett területre – közölte kedden éjfél után Horváth László, a cég helyettes szóvivője, aki hajnalban azt közölte, hogy a katasztrófavédelem kérésére a locsolóautók tisztítási feladatokat látnak el. Az öt locsolóautóból álló konvoj egyenként 7-8 ezer liter vizet szállít az Ajka közeli településekre, ahol a szennyezett utakat tisztítják, miután az ivóvízellátás biztosított.
Korábban írtuk: Egy három év körüli kisgyermek holttestére bukkantak egy családi házban, ő a harmadik halálos áldozata az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Közben hétre emelkedett az eltűntek száma az ár által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este.



Az OKF legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében indított büntetőeljárást az egyik haláleset kapcsán. Az üzem tulajdonosa a Magyar Alumínium Zrt., amelynek elnöke Gyurcsány Ferenc volt üzlettársa.
Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.
 
 
Már három halálos áldozat
A rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestére találtak egy családi házban, ezzel háromra nőtt a halálos áldozatok száma - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.



Nyolc tűzoltó is megsérült
Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből. A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: „továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől”, ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon.


Nyomoz a rendőrség
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában – tudatta a rendőrség az MTI-vel. A 30 év körüli férfi feltehetőleg menteni indult az autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól, a szántóföldön lerakta – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.

Mar, mint a hipó
A több veszprémi települést elöntő vörösiszap erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó, főként égési sérüléseket okozó anyag. Az vörösiszap radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A kiszáradt talajból felszálló por azonban mérgező lehet.
Az Ajka és Devecser között átszakadt tározóból kiömlő vörösiszap a timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre káros anyag. Erősen lúgos és toxikus fémeket, köztük ólmot is tartalmaz. A bőrön maró hatást fejt ki, ezért azonnal bő vízzel le kell mosni.
A száraz vörösiszapban lévő összetevők önmagukban nem tekinthetők mérgezőknek, de a Magyarországon és még elég sok helyen alkalmazott ún. nedves vörösiszap-tárolás esetén minden tonna szárazanyaghoz 2-3 köbméter meglehetősen lúgos folyadék is tartozik, mely viszont mérgező.
A veszélyes anyagok határokon túlra történő szállításának szabályairól rendelkező ún. baseli egyezményben az utóbbi években rögzítették: pH 11.5-nél nagyobb lúgosság esetén a vörösiszapot veszélyes hulladéknak tekintik. A tömény hipó pH-ja 12, a most kizúduló vörösiszap 13 pH értékű lúgot tartalmaz.
Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély az iszapömlés miatt. Az Országos "Fréderic Joliot-Curie" Sugárbiolgóiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakemberei méréseket végeznek, a kapott információk alapján pedig tájékoztatják a lakosságot.
Simon Gergő, a Levegő Munkacsoport vegyész szakértője szerint azonnal meg kell kezdeni a kármentesítést a vörösiszappal szennyezett területen, mivel ha az kiszárad és bekerül az ökoszisztémába, a későbbiekben még nagyobb problémákat jelenthet. Szerinte ha nem kezdik meg az azonnali kármentesítést, a kiszáradt talajból felszálló por az emberi szervezetre önmagában is mérgező.
Az iszap természetben okozható veszélyeiről azt mondta, hogy a lúgnak önmagában nincs hosszú távú környezeti hatása, mivel az a vízzel felhígul, viszont maró hatása kipusztítja a növényzet egy részét. A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével szokták kármentesíteni, a szennyezett földet veszélyeshulladék-lerakóba teszik, mondta Simon Gergő.
Egy tonna alumínium gyártásakor átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik. A veszélyes hulladék biztonságos elhelyezése is számos környezeti, környezetvédelmi problémát vet fel.


23 sérültet szállított kórházba a Honvédség
Eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a Honvédség helikopterei az iszapömlés által érintett településekről – közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este. Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan elindul a katonai helikopter. A vészhelyzet helyszínére egy MI–8-as és egy MI–17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek – közölte korábban a tárca. Hende Csaba honvédelmi miniszter is az iszapömlés által érintett településekre megy – közölte a Honvédelmi Minisztérium.


Kolontáron a legsúlyosabb a helyzet
A Veszprém megyei Kolontáron már nincs iszap a házak között, a tűzoltók magas nyomású eszközökkel és munkagépekkel takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A megyei védelmi bizottság koordinációs egyeztetésén mérlegelik az esetleges kitelepítéseket. Töttős Györgyi, az OKF szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy órák óta Kolontáron tartózkodik a Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.
(MTI - MNO - HírTV - FH - HP- Index, képek: Reuters, Index, MTI)
További képek Kolontárról:



Kapcsolódó: