Frissítés (aug. 16. 11:11): a kérdéses, cikkünk eredeti verziójában konkrétan nem hivatkozott írás a Forró Péter-féle Ostobák egysége, amely az augusztus 6-i Magyar Hírlapban jelent meg és Függelékünkben, legalul, teljességében olvasható. A kapcsolódó bekezdés:

„Itt van mindjárt az alsóörsi rendőrgyilkosság, ahol – a vak is látja – a Fidesz miatt történt minden. Rendet és biztonságot ígértek, erre mi történik? Simán bejön Svájcból egy Skoda, benne egy zakkant, magát Rambónak képzelő, kommandósnak öltözött, tetőtől talpig felfegyverzett alak, aki – a hírek szerint heveny féltékenység okán – lelövi a szolgálatban levő, az út szélén intézkedő rendőrt. Akihez állítólag szoros barátság fűzte. A golyók kioltják egy szerencsétlen ifjú életét is. Mi ez, ha nem a közbiztonság teljes csődje, a rendőri munka tűrhetetlen mulasztása? És már sorjáznak is a cikkek, hogy a szocialisták kormányzásának idején ilyen nem fordulhatott volna elő, a Jobbik meg rátromfol: ha a Gárda vigyázna a rendre, akkor főleg nem. Hogy a deviancia, a bűn nem pártspecifikus, az a nagy lihegésben nem jut eszükbe, csak fújják a magukét. Eközben nincs idejük észrevenni, hogy mostanában olyan idők járnak: egy árvíz sújtotta ház telkéről tetőlemezt lopó „úriembereket” két nap alatt ítélnek letöltendő börtönbüntetésre, mellőzve a maszatoló pénzbüntetési hercehurcát, amelyet korábban előszeretettel alkalmaztak, a jól ismert „sikerrel”.


Ahogy alább is írtuk, szánalmas, hogy ezt az egy (mert nincs más) esetet hordozza körül a Fidesz véres kardként, „most már van közbiztonság!”-felkiáltással. Miközben ugyanúgy gyilkolnak, rabolnak, lopnak, rendőrre, polgárőrre támadnak a cigányok, mint ezelőtt, és a Fidesz bíróságai, rendőrsége ugyanúgy nem tesz ellenük semmit, pedig tudja, hogy pár lelőtt, rendőrre támadó cigány igencsak visszafogná az egész közösséget. Még csak annyi fáradságot sem vesz, hogy legalább megígérje, rendet csinál – lásd pl. a hajdúhadházas cikkünket. Közben meg a francia elnök vaskézzel irtja a bűnözést, az olasz, kanadai, finn stb. gyakorlatról nem is szólva.

Eredetileg írtuk (aug. 14 10:15): Mindannyian emlékezhetünk még a fideszes Csöbör Katalin állítására, miszerint csak "bizonyos radikális hírforrások" szerint voltak fosztogatások az árvíz idején. Mindezt pl. az ITT található balliberális (azaz nem jobbikos, a cigányokhoz eleve pozitívan viszonyuló) idézetekkel cáfoltuk.

Nos, a fideszes média azóta is ehhez igazodik, és (túlnyomórészt) kínosan kerüli az árvízzel kapcsolatban a „fosztogatás”, „fosztogatók” kifejezés használatát. Lássuk, hogyan tudósított a magyar nyelvű média a gesztelyi cigány romfosztogatók tettéről. Kezdjük a balos (nem kormánypárti) résszel:

A BOON aug. 6-i cikke:
Börtön a gesztelyi romfosztogatóknak
Gesztely - Rekordidő alatt született precedensértékű ítélet azoknak a tolvajoknak az ügyében, akik a napokban Gesztelyben egy árvíz miatt összedőlt ház telkéről loptak el öt tábla lemezt, ami a melléképület tetejeként szolgált.
 
A bejelentést – miszerint idegenek ásókkal, lapátokkal kotorásznak a romok között – követően a rendőrség az elkövetőket a helyszín közelében elfogta, majd gyorsított eljárás eredményeként bíróság hármukat letöltendő – egytől másfél évig terjedő –, míg további két társukat 10 havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogtalan behatolás és szabálysértési értékre elkövetett lopás miatt. A tolvajok elmondták: fűtéscsövek és más fém után kutattak az összedőlt háznál.


Az Origo sem rejtette véka alá már a címében sem, mit csináltak komáink: „Börtönbüntetésre ítélték a borsodi árvízi fosztogatókat

Az FH hírét átvevő Hír24 már a címében is ugyanígy „fosztogatózik”: „Börtön járt az árvízkárosultak fosztogatóinak

Jól látható, hogy mindegyik már a címben fosztogatókról beszél. Nézzük most a jobboldali sajtótermékeket:

A Magyar Nemzet ugyanaznap (aug. 6.) megjelent cikkében feltűnően kerüli a „fosztogatás” és szinonímáinak használatát; már az anyag címe is „Börtön jár az árvízi tolvajoknak”, valamint a cikktörzsben is „csak” lopásról beszélnek.

A Magyar Hírlap cikkében csupán annak törzsében tűnik fel a „fosztogatók” szó. Ezt szintúgy teljességében idézzük, mert a „fémhulladék” kitétellel egyértelműsíti az elkövetők származását:

Szigorú ítélet gyorsított eljárásban
Az árvíz miatt összedőlt házat fosztogatták - Példaértékű büntetést kaptak azok a fosztogatók, akik az árvíz sújtotta Gesztelyen egy összedőlt házból fémhulladékokat akartak ellopni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben vasárnap a tulajdonos értesítette a rendőrséget, mert látta, hogy öt ismeretlen házának romjai között turkál. „A rendőrök őrizetbe vették a gyanúsítottakat, három nap múlva pedig megszületett a bírósági döntés. Ez mindenképpen precedensértékű eljárás” – mondta Gaskó Bertalan, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A tolvajok a romos házból öt fémlemezt vittek el, amelyek összértéke nem haladja meg a húszezer forintot, tehát szabálysértésről van szó. Ennek ellenére ketten egy-másfél év letöltendő, ketten tíz hónap felfüggesztett büntetést kaptak, az ötödik ítélet még nem jogerős.

„A körülmények a gyorsított eljárás minden feltételének megfeleltek: nyolc évnél kevesebb büntetési fenyegetettségről volt szó, a bizonyítékok rendelkezésre álltak, a tettesek beismerő vallomást tettek, és az ügyész vádat emelt” – foglalta össze a három nap történéseit a szóvivő. Az ítélet jelzi, hogy súlyos büntetés járhat kisebb értékű lopásért is, bár, mint megtudtuk, az elítéltek nem először követtek el ilyen bűncselekményt, egyiküknek most a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Gaskó Bertalan hozzátette: a bíró indoklásában arra is kitért, hogy döntésében szerepet játszott, honnan loptak a tolvajok. A környéken ugyanis még mindig rengeteg az árvíz miatt összedőlt ház, a tulajdonosoknak éppen elég megküzdeni a veszteségekkel, s ezektől az emberektől lopni különösen elítélendő tett.


De itt még nincs vége! Pár nappal ezelőtt vagy a Magyar Nemzetben, vagy a Hírlapban olvastunk egy Fidesz-védő, Jobbik-fikázó cikket, amely azt bizonygatta, hogy igenis közbiztonság van, merthátugye gyorsított eljárásban elítélték a tolvajokat. (Sajnos elkevertük a jegyzetünket arról, hogy ez konkrétan melyik cikk volt – ha valaki tudja, legyen szíves jelezni, hogy frissíthessük vele cikkünket.) „Természetesen” ezen cikkből is hiányzott bármiféle „fosztogatás” és hasonló szó. Arról nem is beszélve, hogy ez volt az egyetlen „érv”, amit fel tudott hozni szánalmaska a „jó közbiztonság” mellett. Akkor, amikor cigányaink ugyanúgy rendőrre, polgárőrre támadnak (az egyik legutolsó eset pl. alig két napja történt), mint Pintérék kormányra kerülése előtt. Hihetetlen pofátlanul tudnak hazudni Orbán talpasai! Véres kardként hordozzák körbe ezt az egyetlen ítéletet – miközben ugyanúgy tombol a cigánybűnözés és ugyanúgy felmentik (lásd pl. EZT a vastagon Pintér alatt született ítéletet) a rendőrökre támadó orkokat.
Függelék: A Forró Péter-cikk: Ostobák egysége
Példátlan egységfrontba tömörül a kétharmadtól megnyomorított ellenzék, ha kormányzópártot kell csepülni. Ilyenkor félreteszik az ideológiai különbségeket, nincs fasisztázás, kommunistázás, egységben az erő, főleg ha a közbiztonságról van szó.

Itt van mindjárt az alsóörsi rendőrgyilkosság, ahol – a vak is látja – a Fidesz miatt történt minden. Rendet és biztonságot ígértek, erre mi történik? Simán bejön Svájcból egy Skoda, benne egy zakkant, magát Rambónak képzelő, kommandósnak öltözött, tetőtől talpig felfegyverzett alak, aki – a hírek szerint heveny féltékenység okán – lelövi a szolgálatban levő, az út szélén intézkedő rendőrt. Akihez állítólag szoros barátság fűzte. A golyók kioltják egy szerencsétlen ifjú életét is. Mi ez, ha nem a közbiztonság teljes csődje, a rendőri munka tűrhetetlen mulasztása? És már sorjáznak is a cikkek, hogy a szocialisták kormányzásának idején ilyen nem fordulhatott volna elő, a Jobbik meg rátromfol: ha a Gárda vigyázna a rendre, akkor főleg nem. Hogy a deviancia, a bűn nem pártspecifikus, az a nagy lihegésben nem jut eszükbe, csak fújják a magukét. Eközben nincs idejük észrevenni, hogy mostanában olyan idők járnak: egy árvíz sújtotta ház telkéről tetőlemezt lopó „úriembereket” két nap alatt ítélnek letöltendő börtönbüntetésre, mellőzve a maszatoló pénzbüntetési hercehurcát, amelyet korábban előszeretettel alkalmaztak, a jól ismert „sikerrel”.

De ne legyünk igazságtalanok. A szocialisták a maguk portája előtt is söpörnek, hiszen elhatározták: kitakarítják az ólat, kimossák a szennyest. Hatalmas munka lesz, annyi szent, hogy eleget tegyenek a tagság által megfogalmazott igénynek, miszerint nem tesz jót a pártnak, ha csak ímmel-ámmal határolódik el, és nem zárja ki rögtön a rablólovagok olyan jeles képviselőit, mint a Hunvald–Hagyó–Wieszt belső hármas – a többi kis útonállóról most ne is beszéljünk –, hanem védi őket körömszakad­táig. Az is hírlik, hogy több szocialista polgármesterjelölt a választási kampányban nemigen használja majd plakátjain pártja logóját. Nem mintha szégyellnék, csak hát ütősebb, ha nincs szegfű. Reménykednek, hogy így talán néhány figyelmetlen atyafit oda lehet csalogatni az urnákhoz, hogy vége legyen ennek a borzasztó, megalázó, az emberi méltóságot sárba tipró narancsuralmi rendszernek. Amely a közvélemény-kutatá­sok szerint, ki tudja miért, továbbra is kétharmados többséget élvez.