Végleg eltűnhetnek a gyógyszertárak polcairól a gyógyhatású készítmények. Egy áprilisban életbe lépő rendelet értelmében a jövőben gyógyszernek számítanak a gyógynövények, igy a gyógyszeripari termékekhez hasonló szigorral vizsgálják be ezeket.
Nem lesz többé gyógyhatású készítmény
Eddig a hazánkban használt gyógyhatású készítmények hungarikumnak számítottak, ám az új EU-s szabályozás szerint a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szerek is gyógyszernek számítanak, tehát az engedélyezési eljárás jóval szigorúbb, és nem mellesleg sokkal költségesebb lesz, mint eddig.
További veszteséget jelenthet, ha betiltják bizonyos gyógynövények felhasználását - az elmúlt években 30–40 gyógynövény tűnt el.
"A biztonság mindenek felett"
Zacher Gábor toxikológus az új rendelet kapcsán azt állítja: a legfőbb cél a felhasználók biztonsága, az esetleges fatális következmények kockázatának csökkentése a cél.
Számos olyan termék van ugyanis a polcokon, ami, bár azt állítja, gyógynövény alapú, nem tartalmaz egyáltalán gyógynövényt, sőt, gyógyszer vegyületet tartalmaz, például számtalan potencianövelő ilyen. Az új engedélyezési folyamat során a termékek teljesen biztonságosakká válnak – mondta a Ma Reggel kérdésére válaszolva.
Az OGYI dönt, már ha lesz, miről
Ha a jelenleginél is tovább korlátozzák, és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyéhez kötik a gyógynövények felhasználását, akkor nemcsak a kisebb gyűjtők, a termesztők is bajba kerülhetnek, de akár a nagyobb cégek is becsődölhetnek.
A törvény szerint valóban át lehet minősíteni a termékeket, de olyan feltételeket támasztanak, ami teljesíthetetlenné teszi az átminősítést – jelentette ki a Ma Reggel kérdésére Szabó György, a büki füvesember.
Elmondta, kétmillió forint egy-egy termék átminősítése. Majdnem gyógyszerszintű bevizsgálást végez az OGYI – ez szinte teljesíthetetlen követelményrendszert jelent ezeknek a termékeknek. A magyar gyógynövénytermékek közül egyet sem adtak be az OGYI-hoz bevizsgálásra, mert teljesíthetetlen követelményeket támaszt az új törvény.
A törvény munkaerő-piaci hatása is jelentős lehet, mert azokban a keleti megyékben, ahol eddig is kevés volt a munkalehetőség, a gyógynövénygyűjtés volt azon kevés pénzkereseti lehetőség egyike, ami még megmaradt a Borsod, Heves, Nógrád megyében élőknek. Egyesek úgy vélik, az EU-s döntés egyértelműen a gyógyszerlobbi nyomására született.
(Híradó nyomán)