Újabb egyeztetést tartott szerdán Gál András Levente, a jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos a Zsidó Közösségi Kerekasztal tárgyalásain részt vevő hazai és nemzetközi zsidó vallási közösségek képviselőivel - közölte csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.
Mint írta, a tárgyaló felek megvitatták a magyarországi zsidó kulturális örökség megóvása érdekében tervezett kormányzati intézkedéseket, amelyek részét képezi a zsidó vonatkozású történelmi emlékhelyek felkutatása és felújítása is. Élénk vita keretében áttekintették a zsidósággal kapcsolatos oktatás Nemzeti alaptantervben elfoglalt helyét, és napirenden voltak a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány megújításával kapcsolatos eddigi tapasztalatok is - olvasható a közleményben.
A KIM emlékeztetett, hogy a kormány tavaly februárban fogadott el határozatot a zsidó közösségekkel folytatott párbeszéd megújításának szándékáról, Gál András Levente kormánybiztos azóta rendszeresen egyeztet a zsidó közösségek képviselőivel a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében. A minisztérium közlése szerint a cél az, hogy a korábbinál szélesebb körben, több témában, intenzívebben, gyakrabban, a korábbi kormányok gyakorlatával szemben közigazgatásilag értelmezhető és jogszerű módon folytatódjon a munka. A kormánybiztos negyedévente találkozik a zsidó érdek-képviseleti szervezetekkel.
(MTI)