A mai napon lép életbe az új Munka törvénykönyve, amely a Jobbik szerint abból a sajátos kormányzati elképzelésből táplálkozik, hogy ha a munkáltató ugyanazt az embert legálisan még többet dolgoztathatja, és még a fizetését is lecsökkentheti, akkor ez majd újabb munkahelyeket teremt. A párt szerint a rendszer pont fordítva működik, még kevesebb dolgozóra lesz így szükség, a megkönnyített kirúgási és a szinte nem is létező érdekvédelmi és jogorvoslati lehetőségeknek köszönhetően az elhasználódott munkaerőt bármikor könnyen le lehet cserélni egy "pihent" munkanélkülire.
A kormány nem hajlandó tudomásul venni, hogy a munka világát szabályozó legfőbb törvények sok évtizeddel, akár másfél évszázaddal ezelőtt pontosan azért születtek meg, mert a munkáltatók embertelen feltételekkel és körülmények között dolgoztatták alkalmazottaikat. Ezért volt szükség az alapvető munkavállalói jogok meghatározására, törvényben rögzítésére, a munkáltató és munkavállaló jogegyenlőségének megteremtésére.
Ehelyett a Fidesz-KDNP kormány pontosan a jogegyenlőtlenséget, a kiszolgáltatottságot foglalta törvénybe, amely egy rabszolga-kódexszel ér fel. A nemzeti ellenzék pártja szerint, a munkahelyteremtés szempontjából a munkáltatók számára az élőmunkát terhelő adók és járulékok radikális csökkentésére, fejlesztési-beruházási finanszírozási lehetőségekre, és nem utolsó sorban fizetőképes keresletre, piacra lenne szükség.