Az alábbiakban közöljük olvasónk kritikai észrevételeit, portálunk külpolitikai irányvonalával kapcsolatban.
(...) Egyetlen olyan terület van, amivel kapcsolatban zavarba jövök (a Kuruc.infóval kapcsolatosan - a szerk.). Ez pedig a külpolitika. Főleg az Iránnal kapcsolatos hírek. Amellett, hogy rengeteg teljesen téves információt - vagy inkább következtetést- írnak le, az egészben van egy nagy ellentmondás.
Engem kevesebb dolog borzaszt el jobban mint az, hogy én általam ismert, tiszta - keresztény - Európát elárasztja a mocsok. Ezek pedig elsősorban afrikai és muszlim bevándorlók. Ilyenkor Önök - teljesen jogosan - igen igen direkt módon nevén nevezik a dolgokat és emelik fel szavukat ez ellen. (Természetesen értem, és tudom ez kiknek a műve és miért teszik.)
De ha Iránról kerül elő a szó, egyből minden forrást objektívnek tekintenek, egyből minden igaz amit Irán állít, és a kommentelők erre nagyon is vevők, valamint ők egyből feltétlen őszinte barátokká avanzsálnak. Nos, munkám során muszlimot ismertem meg - a józanabbik fajtából - és sok olyan alapvető kérdés van, amiben nagyon nagyon messze állnak ők és mi. Nem lenne ám sokkal jobb a helyzet, ha Irán hajtaná uralma alá a Közel-Keletet. Természetesen ennek lennének pozitív hozadékai, de nagyon sok negatív is. Egyik kutya, másik eb.
Iránban a helyzet azért nagyon messze áll attól amit mi komfortzónának nevezünk. Ott sok olyan dolog van elfogadva normális mindennapi életben, amit mi nonszensznek hívunk. A liberalizmusnál nagyobb métely nem sok van, de azért a ló másik oldalára sem kell átesni.
Vajon Önök szerint ami az iráni hírügynökségről kijön az mindig úgy van? Mert én nem láttam még olyat, hogy azt megkérdőjeleznék. Rengeteg olyan dolog derült ki onnan, hogy teljes blődségeket állítanak magukról és sok esetben retusált képekkel csináltak hülyét magukból az irániak. Arrafelé a felfogás nem nagyon különbözik az irakitól, ahol azt állítottak hogy "there are no americans in Baghdad" mikor 3 utcával lejjebb már övék volt a város.
Tény, hogy Irán sokkal ügyesebben csinálja a kardcsörtetést és tanult elődei hibáiból. Viszont ne legyen senkinek sem illúziója, az iráni haderő jelenleg semmit nem tudna tenni az amerikai haderővel szemben. Van rálátásom a dologra - mérnök vagyok -, valamint a katonapolitika az egyik hobbim.
A drón sztori sokakat felbujtott, hogy na Irán megmutatta! Gyakorlatilag semmi közük nem volt hozzá. Orosz gyártmányú zavaróberendezést használtak amit nemrég vett Irán, és mivel az esemény előtt 1 héttel érkezett az országba, ezért azt még az orosz kiképző személyzet használta. Tehát semmilyen perzsa varázslat nem volt a dologban, az oroszok csinálták.
Nyílt háborúban Oroszország viszont nem fog kockáztatni, ezért ennél sokkal közelebb nem fognak menni. Az eszközök profi üzemeltetők nélkül viszont nem sokat érnek. Ez bebizonyosodott például a Bekaa völgyben is anno.
Az iráni flotta. Nos, az iráni matrózok elég bátrak, hogy azokkal a bárkákkal ki mernek menni nyílt vízre. Tengeren jelenleg az amerikai tengerészethez még hasonló sincs. Sem fejlettségben, sem hajók számában.
Az iráni mini tengeralattjárók akkora zajt csapnak, hogy több 100 (nem vicc) kilométerről simán meg lehet mondani, hogy éppen merre vannak, milyen csavarfordulat mellett, milyen irányban haladnak, milyen sebességgel. Innentől fogva gondolom nem kell magyaráznom hogy a harcértékük mennyi.
Érdemes utánaolvasni, hogy egy Virginia osztályú tengeralattjáró szonárja mit tud (már ami nyilvános). Kavitációs torpedók valóban ellenfelei lehetnek, egy egy amerikai egységnek, ezzel csak 2 probléma van. Egyrészt hogy Iránnak nincs ilyenje - ebből jelenleg Németországnak van működő példánya egyedül - másrészt itt a legnagyobb gond az, hogy az iráni haditengerészet ezt nem tudná az anyahajók közelébe juttatni. Egy irdatlanul zajos, elavult konzervdoboz nem tud lőtávolba kerülni egy amerikai flottakötelékhez. Azért nem kell őket sem félteni, ki van az a rendszer találva!
Az iráni légierő jelenleg valahol a harmadik generáció környékén tart, az USAF-nál jelenleg a második vonal is minimum  negyedik generáció. Irán az eget egy pillanatig sem tudná tartani, ez pedig 60-70 éve minden háborúnál létkérdés.
Ha pedig az ég nem az övék, akkor a parti rakéta indítóállások ezt hamar megsínylenék, valamint minden más további hadművelet lehetetlenné válna iráni részről.
Egy szó mint száz, Irán fenyegetőzhet a szoros lezárásával, erre gyakorlati esélye nincs. Remek hadgyakorlat lenne az amerikai haderőnek.
Amiért joggal félnek tőlük, az az atombomba. Ha azzal végre tényleg fognak rendelkezni, egy sokkal normálisabb egyensúly állhat be a Közel-Keleten, és ez az amitől Izrael retteg. Ettől legyenek is berezelve, mert ez sok mindent átírhat.
Én remélem, hogy ez beáll, de a háborút nem szeretném! Irán sokkal okosabban tenné ha szépen csendben csinálná mindezt, és nem provokálná ő is (!) a háborút.
László Attila