"Elesett Nyugat-Magyarországért 1921. október 6-án"
A nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának 87. évfordulóján, augusztus 28-án (csütörtök) 18 órától megemlékezést tart a Hegyvidéki Trianon Társaság, a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete a budapesti Farkasréti temetőben, ahol egy hősi halott Rongyos gárdistának szobra is jelzi a sírját. A felszólalók közt Vona Gábor történész beszédében párhuzamot von a két, társadalmilag megbecsült, de államilag üldözött, hivatalosan sosem létezett gárda közt.
Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni - szövetségesünkhöz, Ausztriához! De akadt egy maroknyi népesség, amely fellázadt az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult.
A megemlékezésen megkoszorúzható hősi emlékmű Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az '56-os Pesti Srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. 19 éves műegytemista volt, a szobra azt ábrázolja, ahogy halálos sebet kapva épp kiejti kezéből a könyvét. Ez persze csak jelképes, hiszen a Rongyosok a nevüket is onnan kapták, hogy sokszor még cipőjük sem volt. Az elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű helyrehozataláért és egy információs tábla kihelyezésére gyűjtés indult, az Ifjú Magyarok Egyesülete 10900059-00000013-32180002-es UniCredit Bank-számlaszámára lehet támogatásokat befizetni, vagy a megemlékezésen. (Közleményként tüntesse fel a "Rongyos" szót!) További információ: 30/358-27-23, novak.elod(csiga)jobbik.hu.
Helyszín: Budapest, Farkasréti temető (a Németvölgyi úti főbejárattól 200 méterre - balra, felfelé - lévő Rongyos-síremléknél), megközelíthető a Moszkva térről 59-es villamossal vagy a Ferenciek teréről 8-as busszal
Időpont: augusztus 28. (csütörtök) 18 óra
(Kuruc.info)

Olvasónk hozzáfűznivalója: A Rongyos Gárda és a nyugat-magyarországi harcok pontos történetét Missuray-Krúg Lajos okl. bányamérnök írta meg Tüzek a Végeken c. munkájában.
A művet reprint kiadásban kiadta idén Sopronban az Erdő- és Faipari Mérnökhallgatók Selmeci Társasága. Elég nehéz hozzájutni, igen sok elfogyott belőle és elvben belső terjesztésű, tehát csak a diákság/oktatói kar/régi diákok férhetnek hozzá. Áráról fogalmam sincs így hirtelenjében.
Különös tekintettel ír az ágfalvi csatában elhunyt hősi halottakról, Szechány Elemér bányamérnök-hallgatóról és Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatóról, akinek emlékül a nevét viseli ma a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyik kollégiuma is.

Ezen felül sok érdekes momentum van a Lenin-fiúk terrorjáról, a hazai politika töketlenségéről, a Velencei szerződés körüli dolgokról, valamint a lezajlott nemzetárulások sorozatáról.
A könyv méltó emléket állít a hősöknek, és pontos leírást a bűnö(ző)kről.
csb.