"Kvóta nélkül nem megy" címmel közölt interjút szombati számában a Der Spiegel című német hírmagazin Werner Faymann osztrák kancellárral, aki élesen bírálta Magyarországot.
Arra a kérdésre, igaza van-e Orbán Viktornak abban, hogy részben Németországot terheli a felelősség a menekültválságért, Werner Faymann azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, Angela Merkel nagyfokú felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, és a legtöbb uniós tagországgal ellentétben Németország, Ausztria és Svédország "elismeri, hogy vannak háborús menekültek", és kiáll a menedékhez fűződő jog mellett.

Az osztrák Thürmer Gyula e heti keménykedése
Az osztrák kancellár hozzátette: "Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít", és "tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza".
A "legsötétebb korszak"
"Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni - jelentette ki Werner Faymann.
Arra a felvetésre, hogy az osztrák belügyminiszter júniusban utasításba adta, hogy egyelőre ne dolgozzanak fel több menedékjogi kérelmet, az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa elmondta, senki nem számított arra, hogy ennyire magasra emelkedik a "menekültek" száma.
Hozzátette: "a dublini rendszer alapján az olyan országok, mint Magyarország kötelesek lennének megvédeni az EU külső határát, regisztrálni valamennyi menekültet és megvizsgálni, van-e joguk menedékre".
Rosszul bánunk szegény menekültekkel
Kifejtette: eddig nagyjából 150 ezer ember érkezett Magyarországra, de a befogadóállomásokon csak néhány ezer embernek van hely, és "mindazok, akik továbbutaztak, arról számolnak be, hogy szinte semmit nem kaptak enni és nagyon rossz volt az orvosi ellátás". Az ne zavarja az osztrák kancellárt, hogy egy jöttmentre naponta többet költ az állam, mint amennyit kézhez kap egy magyar minimálbéres.
A menekültkvótákról elmondta: a támogatók száma növekedik, de még nincs biztos többség a javaslat mellett. Egyes országok, mint például Magyarország "úgy tesznek, mintha Dublin működne", és "Orbán kerítést épít a szerb határra, de nem mondja meg, hol helyezzük el mindazokat, akiknek van joguk menedékre".
Hozzátette: meg kell akadályozni, hogy végül azok "nyerjenek", akik kivonják magukat a terhek viselése alól.
Nem létezhet muszlimkérdés
Arra a felvetésre, hogy sok kelet-európai kormány azt állítja, túlterhelné a társadalmat muzulmán vallású emberek tömeges bevándorlása, az osztrák kancellár kijelentette: "az emberi jogok felosztása vallások szerint elviselhetetlen". (próbálna egy ilyen mondatot elsütni Izraelben - a szerk.)
Arra a kérdésre, elképzelhető-e a kvótaszabályok áterőltetése az EU-ban többségi döntéssel, Werner Faymannn elmondta, amennyiben a kvóták ellenzői nem hajlandóak kompromisszumra, meg kell próbálni minősített többséggel elfogadtatni a kezdeményezést, és "el kell gondolkodnunk szankciókról", például támogatáscsökkentéséről a strukturális alapok esetében, amelyek forrásaiból mindenekelőtt a kelet-európai tagállamok profitálnak.
Ismét büntetne a sorompóhúzogató
"Minden összefügg mindennel" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy a kelet-európaiak szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz. Hozzátette: joggal sújtják büntetéssel a stabilitási és növekedési paktum előírásait megsértő tagállamokat, és ehhez hasonlóan a menekültválság megoldáshoz is büntetésekre lesz szükség a szolidaritást megsértő tagállamok ellen.
Frissítés: Szijjártó elbeszélgetne a budapesti osztrák nagykövettel
Tiltakozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium Werner Faymann osztrák kancellárnak a Der Spiegelben megfogalmazott állításai ellen a budapesti osztrák nagykövetnél, akit a KKM hétfő reggelre berendelt - közölte a külügyi tárca szombaton az MTI-vel.
Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann szavaira szombaton telefonon az MTI-nek.
Elmondta: a kancellár hetek óta "hazugságkampányt" folytat Magyarországgal szemben, és állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart, és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. (Azért a beözönlők azonnali ellátásánál és buszoztatásánál talán létezik hatékonyabb megoldás is, de van időnk, további jó keresgélést! - a szerk.) Ezt éppen az nehezíti meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban - fűzte hozzá.
A tárcavezető kijelentette: Werner Faymann "ámokfutása" mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár "esztelen" rágalmakat. "Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: