Indokolatlan milliárdokat kér és kap
Az új országban is folytatódik a már jól bevált mutyizás a minisztériumokban. Több mint egymilliárd forintért vásárol különböző felszereléseket közbeszerzés nélkül az EU-elnökséggel összefüggésben a Belügyminisztérium (BM).
A Blikk birtokába került dokumentum szerint Pintér Sándor belügyminiszter „nemzetbiztonsági okokból” kért január 10-én mentességet a közbeszerzés alól az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságától, és egy héttel később, január 17-én meg is kapta az engedélyt a testület rendkívüli ülésén. A dokumentum szerint összesen öt, április és június között Budapesten rendezendő konferenciával indokolja a BM a hihetetlen kiadásokat. Indokot persze bármire lehet találni, különösen Magyarország élet-halál urának, Pintér Sándornak, akinek a lánya az UD Zrt. ügyben is érintett, őmaga pedig Gergényi szemkilövetésben élen járó egykori főrendőrnek cimborája és üzlettársa.
Gergényitől pedig lehet tanulni, főleg azt, hogy leköszönt Gyurcsány-Bajnai kormány miként alkotott meg nemzetbiztonságra veszélyes magyarokat, köztük a cigánygyilkosokat.
Az EU-elnökséggel összefüggésben megvásárolt felszerelések között van a darabonként 720 ezer forintba kerülő, összesen száz motorosruha. A tervek között szerepel 60 rendőrségi motor megvásárlása is, darabonként 6 millió forintért, ezekre így összesen 360 millió forintot költenének. 12 mikrobuszért összesen 173 millió forintot fizetnének pályáztatás nélkül, az öt rendezvényen működő számítástechnikai rendszerért pedig 293 millió forint közpénzt ad a Belügyminisztérium. A felsorolt tételek vitatható árán túl, kérdés, hogy ennyit sem tud megoldani a forradalmi kormány a saját raktárából? Hova tűntek a rendőrségnek Izraelből vásárolt felszerelései, amelyek között jó pár felesleges tételt is találhatunk? Miért nem adja el azokat a Belügy, és a befolyt összegből rendezi a most szükségessé váló felszereléseket.

Ez persze csak egy a sok kényes kérdés közül, amit fel lehet tenni eme idegborzoló hír kapcsán. A másik, ugyanilyen horderejű, nagy érdeklődésre számot tartó kérdés lehet az, hogy miért nem költenek ennyit a magyarok közbiztonságára? Ha pedig igen, akkor hol az eredmény, Pintér „két hét alatt rendet teszek” Sanyi?
Földes Ádám, a Transparency International (TI) civil szervezet magyarországi vezetője a Blikknek azt mondta: még azoknak a cégeknek a listája sem nyilvános, amelyektől ilyenkor vásárolhatnak a kormányzati hivatalok, minisztériumok, így aligha lehet ellenőrizni, hogy tényleg biztonsági érdek fűződik-e a pályáztatás mellőzéséhez. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet illetékesei szerint ilyenkor a vásárlásokat nem csomagban, hanem egyesével kellene kezelni - olvasható a napilapban.
A TI és a TASZ aggodalmaskodásait nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk, őket nem zavarta a Gyurcsány-rezsim nagyságrendekkel nagyobb korrupciós botránysorozata sem. Azonban az, hogy a maffiakapcsolatokkal alaposan gyanúsítható Pintér Sándor ilyen könnyen szerezhet pénzt magának, a köz által ellenőrizhetetlen tételekre, nos, ez az, ami alaposan kikezdi a jogállamba vetett hitét a magyaroknak. Az pedig eddig sem volt erősnek nevezhető.
Egymilliárd forint: ennyi megy el „nemzetbiztonsági célokra”, amiről csak annyit tudunk, hogy az uniós elnökség ideje alatt hazánkba látogató nyugati fejesek kényelmét, biztonságát szolgálja majd, ha igaz a most nyilvánosságra került indoklás. Ebből hány kelet-magyarországi rendőrőrsöt lehetne finanszírozni, kérdem én, a szélsőséges demagóg, akinek azért Pintér Sándornál és Orbán Viktornál jóval fontosabb az Ica nénik biztonsága.
Továbbá: mennyire vehető komolyan az a testület, amelyből – lévén szigorúan titkos projekt, szigorúan titkos eszközbeszerzéséről van szó – csak így kiszivárognak a – szigorúan titkos – dokumentumok?
Kezdjük érteni, hogy miért volt szükség a médiatörvényre.