A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és nevezetesen Izsák Balázs nem kezdeményezője és nem szervezője annak az önkormányzati nagygyűlésnek, amelyet az RMDSZ az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen tervezett és közösen határozott el - hazudta tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla.
Az igazság ezzel szemben az, hogy az SZNT kezdeményezte a nagygyűlést, de mivel ahhoz szükség van az RMDSZ településvezetőire és tanácsosaira is (s ők vannak többségben), az RMDSZ megpróbálta kisajátítani ezt a rendezvényt is - úgy tűnik, ezt is Tőkés Lászlóval karöltve -, hogy a saját égisze alatt megszervezve kiüresíthesse azt. Ha az RMDSZ-eseket és MPP-seket az ügy érdekében összefogni akaró SZNT vezeti az ülést és fogalmazza meg az ott elfogadásra kerülő dokumentumokat, az igen kellemetlen lehetett volna Szekus Béláéknak, mert abban akár még konkrét cselekvési terv is szerepelhetne (ne adj' Isten, határidőkkel), ezért szegték meg inkább a szavukat ezredszerre is, s bojkottálják az autonómia ügyét előremozdítani hivatott nagygyűlést.
„Több, mint furcsának és több, mint udvariatlanságnak tartom azt, hogy az SZNT szétküldött egy meghívót arra a napra és arra a helyszínre, Székelyudvarhelyre, arra a rendezvényre, amelyet az RMDSZ szervez, annál is inkább, mivel az RMDSZ polgármestereiről és tanácstagjairól van szó. Ezzel a rendkívül nagy politikai érzékével az SZNT annyit ért el, hogy majdnem bizonyosan azon a napon Székelyudvarhelyen nem fogunk nagygyűlést tartani, de a székely nagygyűlést meg fogjuk szervezni" - nyomatékosított az RMDSZ elnöke, aki azt is leszögezte, az RMDSZ által szervezett események tartalmát és formáját maga a szövetség szokta meghatározni.
(Háromszék nyomán)

Markó Bélának, az RMDSZ szövetségi elnökének
Tisztelt Elnök Úr!
Meglepetéssel és rossz érzéssel olvastam július 23-án tartott sajtótájékoztatóján mondott szavait. Érthetetlen számunkra az Ön hozzáállása a kezdeményezésünkhöz, hiszen mi minden alkalommal elmondtuk, az együttműködés konszenzusra épülő keretét szeretnénk megteremteni Székelyföldön, és ehhez partnernek tekintjük, mint az RMDSZ-t, mint a Magyar Polgári Pártot. Javasoltuk, hogy tárgyaljuk meg a vitás kérdéseket a nyilvánosság előtt, bocsássuk közvitára a javaslatainkat, és tárjuk szélesre az ajtót mindenki előtt, akinek szava, véleménye van a Székelyföld jövőjére vonatkozóan.
Ezzel szemben arról értesülünk a sajtóból, hogy Önök másutt, más helyen, titkosított előkészületek mellett kívánják megszervezni a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést, kizárva mindenkit, akit nem tekinthetnek az alárendeltjüknek.
Engedje meg Elnök úr, hogy emlékeztessem arra, hogy az RMDSZ 55%-át foglalja el az önkormányzati tisztségeknek, és nem lehet Székelyföld jövőjéről a 45% kizárásával döntéseket kezdeményezni.
A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésnek üzenete éppen az lehet, hogy demokratikusabb, nyitottabb keretét tudjuk megteremteni az intézményes társadalmi párbeszédnek, mint a központi hatalom. Olyan autonómiát akarunk vajon, ahol egy 55%-os többség bezárja az ajtókat és mindent titkosít mások előtt? Ezt üzennénk a magunk közösségének, a székelyföldi románságnak és a nagyvilágnak? Meg tudnánk nyerni bárki rokonszenvét egy ilyen autonómiának?
Tisztelt Elnök Úr!
Mint meghívónkban áll, az RMDSZ számára, súlyának megfelelően biztosítjuk a helyeket a székelyudvarhelyi sportcsarnokban. Ott saját álláspontját képviselheti, mi senkire nem kívánjuk – szervezés címén sem – a magunk meggyőződését, elképzeléseit ráerőltetni. Sőt, arra kérjük, Elnök úr, legyenek Önök is partnerek a szervezésben, a dokumentumok előkészítésében, hogy már ebben a szakaszban érvényre juthassanak az Önök szempontjai, és párbeszéd révén alakítsuk ki Székelyföldön az együttműködés konszenzusra épülő keretét. Csak így lehet a székely nép törekvéseit, méltóságát a demokrácia alapvető értékeinek tiszteletben tartásával felmutatni a világnak. Az autonómiaküzdelem hitelességét ásnánk alá különben, mert senki nem fogja elhinni nekünk, hogy őszintén akarjuk, hogy a bukaresti törvényhozás a törvény kényszerítő erejével teremtse meg autonómiánknak azon intézményeit, amelyeket mi belátásból, szabad akaratunkból elfogadni nem tudunk!
Elnök úr, kérem, tegyük félre a személyi hiúságot, a pártérdeket, a személyi vagy csoportpresztízst és emeljük közös felelősséggel a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést az őt megillető magaslatára a közfigyelemnek és megbecsülésnek. Ez Székelyföld érdeke.
Tisztelettel,
Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely 2009. július 23.
(Erdély Ma)