Folytatódik a Nagybánya-sztori (legutolsó, kapcsolódó cikk ITT): a Népszabadság mai, alább olvasható cikkéből kiderül, hogy, idézzük (kiemelés tőlünk), „A májusi előre hozott választásokat megelőző kampányban Chereches a város szégyenének nevezte a cigányokat. Előzőleg megkísérelte maga mellé állítani a 12 ezer fős roma közösség vezetőit. Miután ez nem sikerült, a cigányokat támadva próbált szavazatokat szerezni. Most azzal védekezik: szó sincs rasszizmusról, „rendről és fegyelemről” annál inkább. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az a terv is, amely szerint külön negyedbe költöztetnék a romákat, a város egyik „félreeső részén”.

Mindezt egy liberális politikus mondja-csinálja, és nem egy helyi „jobbikos”. De mi mást is várunk: csak és kizárólag Magyarországon támogatja, istápolja, védi a bűnöző-élősködő cigányságot a politikum, a „rend”őrség és az „igazság”szolgáltatás, minden más országban keményen odacsapnak nekik, és az a minimum, hogy falakat emelnek köréjük még a liberális(!) politikusok is. Ahogy az Erdélyben is történik. Ne felejtsük el azt sem, hogy ez korántsem elszigetelt eset: még a román államelnök(!) is több ízben(!) kőkeményen cigányozott (hivatkozások + további esetek ITT). Úgy látszik, nekik lehet, csak nekünk kell imádnunk ezt a minden másik országban kőkeményen befenyített, gyilkos söpredéket.

A teljes cikk:

Betonfal épül a roma negyed elé
Románia - A nagybányai polgármester szerint nem rasszizmusról, „rendről és fegyelemről” van szó
A tervezettnél ugyan kisebb lesz, de felépül Nagybányán a betonkerítés, amely a városvezetés szerint a romák gyerekeit védené a forgalmas utcán elhaladó autóktól.


Az önkormányzat július elején kezdte kiásni a jövendő, eredetileg közel két méter magasra tervezett betonfal alapját. A városvezetés szerint mindez a romák védelmében történik, ám civil szervezetek etnikai szegregációról beszélnek.

Mindeközben maguk az érintettek a hivatalos álláspont felé hajlanak.

– Két hete sincs, hogy egy autó itt, a járdán elütött egy gyereket. Nagyon jó ötlet a kerítés – mondja egy nagybányai cigány férfi farkasszemet nézve a televíziós kamerával. Gyakorlott nyilatkozónak tűnik. Ahogy sorstársai közül többen az elmúlt napokban, ő is esküszik: nem sérti őket az 1,80 méteres betonkerítés ötlete, önkéntes szegregációról van szó.

– Az emberi méltóságot sértő, raszszista kezdeményezés, amely a náci kort idézi – jellemezte a tervet a Jogi Forrásközpont (CRJ) elnevezésű szervezet, amely Catalin Chereches polgármester lemondását követelte. A 32 éves városvezető a Reutersnek azt nyilatkozta: az utóbbi időben több baleset történt a környéken, a kerítés a cigányok gyerekeit védené meg az autóktól. Azt is hozzátette: a falat azért készítik betonból, mert a fakerítést a romák ellopnák tűzifának.

A civil társadalom tiltakozására saját hatáskörben vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Elnöke, Asztalos Csaba az érintettekkel folytatott helyszíni konzultáció után a Népszabadság kérdésére úgy értékelte a helyzetet: a kép árnyaltabb, mint ahogy a CRJ közleménye lefesti. A polgármesteri hivatal hajlandó változtatni a terven, a lakótömböket nem kerítik be teljesen, több bejárat lesz, biztosítják a közvilágítást, a fal pedig alacsonyabb, „mindöszsze” 1,10 méter magas lesz. – Abban maradtunk, hogy a kerítés elkészülte után újabb terepszemlét tartunk – tette hozzá Asztalos.

A kerítés a megváltozott tervek szerint nem elzárná, csupán elkülönítené az úttól a három, többségében romák által lakott lakótömböt. A különbség annyi, hogy az épületek mögött nem épülne betonfal. Catalin Chereches azt is felhozza érvként, hogy „örökölte a projektet”. Májusban választották meg Nagybánya polgármesterévé, miután elődjét, Cristian Anghelt korrupció vádjával két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az újdonsült városvezető határozottan állítja, hogy a kerítésépítésnek nincs etnikai színezete.

Ám a helyi sajtóból más derül ki. A májusi előre hozott választásokat megelőző kampányban Chereches a város szégyenének nevezte a cigányokat. Előzőleg megkísérelte maga mellé állítani a 12 ezer fős roma közösség vezetőit. Miután ez nem sikerült, a cigányokat támadva próbált szavazatokat szerezni. Most azzal védekezik: szó sincs rasszizmusról, „rendről és fegyelemről” annál inkább. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az a terv is, amely szerint külön negyedbe költöztetnék a romákat, a város egyik „félreeső részén”. A helyszínt egyelőre csak azért nem jelöltemeg a polgármester, nehogy meginduljon a telekspekuláció.