Olvastam a Kállai Ernő kisebbségi ombudsman  pofátlan hazugságával kapcsolatos cikket. Ezzel kapcsolatban hívnám fel a T. Olvasók figyelmét EZEN cikkre (Kuruc.info: alább, a biztonság kedvéért,  bemásoltuk teljes egészében – mindenképp ajánlott cikk!), amely kijózanító pofon mindenkinek, aki esetleg még mindig azt gondolná, hogy a füstösöknek van igaza a kérdésben. Külön pikantériája az esetnek, hogy a színszékely, azaz színmagyar, egyetlen cigány őssel nem rendelkező Gábor Áront maga Daróczi Gábor, a magyar(országi) Oktatásügyi Minisztérium romaügyi biztosa cigányozza le, és nyomatja, terjeszti a "Gábor Áron cigány volt!" sületlenséget.

Nem nehéz kitalálni, miért csinálják ezt. Amikor a szemükre hányjuk a cigánybűnözést, a semmittevést, az élősködést, a megélhetési gyerekgyártást (tisztelet, mint mindig, a rendes, asszimilálódott, a kultúrájukat feladott, sajnos aprócska, minoritásnak!), akkor nekik is fel kell hozniuk valamit. A szokásos magyarbűnözős, “de hiszen Móron ti gyilkoltatok!” dumán (amely szerintük arra elégséges, hogy a cigánybűnözést, mint olyat, ellensúlyozza – csak, szegénykéim, az arányokat valahogy nem veszik figyelembe) kívül Gábor Áron és a marosvásárhelyi pogrom elég indok arra, hogy igazolják jó állampolgári voltukat. Nos, Gábor Áron kilőve. A cigányok majdnem 700-éves ittléte, bűnözése, semmittevése ennyi pluszt adott nekünk, magyaroknak. Semmit.

Gábor Áron tehát hangyányit sem volt cigány. Lehet, a kézművesei között voltak cigányok - is. A többségük azoknak is székely volt, de lehettek cigányok is közöttük, erre túl sok bizonyíték nincs, arra viszont, hogy Gábor Áron maga nem volt roma - arra van.

A gáborcigányok amúgy hozzá eredeztetik magukat, lehet, ők voltak az a kézműves cigánycsoport, amely a keze alá dolgozott. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy 150 év elégséges volt ahhoz, hogy a gáborcigányok egy önálló, magukat egyértelműen különállóként azonosító kultúrközeget képezzenek. Ahogy kb: ennyi idő kellett az amerikai nemzettudat kialakulásához is - 150 év tehát hosszú idő, elég akár egy önálló nemzet kialakulásához is.

Csak a cigányság integrációjához nem bizonyult elégnek - az ötszöröse sem. Nem hiszem, hogy túl pesszimista vagyok, ha azt mondom: nem lesz elég újabb ötszáz év sem, meg semennyi sem. A feladat megoldhatatlan.

Kállai kirohanásával még két további bajom van:

- Ő is leszűkül Magyarországra, az összes problémát levezeti abból, hogy itt mikor mit és hogyan kezeltek rosszul. Márpedig elég lenne kicsit kitekinteni a világba ahhoz, hogy rájöjjön: pontosan ugyanez a helyzet, a probléma mindenütt másutt, ott is, ahol ennél százszor lazább, vagy éppen keményebb eszközökkel próbáltak kezdeni a romákkal valamit. Nincs magyarországi romaprobléma, általános, globális romaprobléma van, mindenütt ugyanaz.

Mellesleg teljesen igaza volt már Mária Teréziának is, amikor belátta, hogy kulturális problémáról van szó, a cigány kultúra üt minden mást, semmiféle más kultúrával való békés együttélése nem képzelhető el, tehát magát a kultúrát kell megszüntetni – ahogy azt Ti, kurucusok, ill. Tomcat is írja.

- A másik bajom meg ugyanaz, mint minden cigányvezetővel: mindig mindent a többségtől vár, oldják meg az ő problémáikat, emeljék fel őket, cserébe, pedig előre deklaráltan nem vállal semmit. Nem veszik észre, hogy éppen ez a mentalitás a cigány kultúra leglényege, és éppen ez az, amivel nem tudunk mit kezdeni, és amivel egyre kevésbé tudunk együtt élni.

Elvitte ezt az egészet az ördög, lehet, tényleg a legjobb megoldás lenne megvenni nekik valami nagy lakatlan szigetet, és alapítsanak ott Cigányisztánt. Ezen a röppályán maradva egyre kevésbé látom elkerülhetetlennek egy jövőbeli etnikai alapon kirobbanó nagyon súlyos konfliktust. Egész egyszerűen az arcátlanság netovábbja, hogy egy népcsoport túlnyomó, szignifikáns hányada életmódszerűen eltartatja magát, és cserébe még folyamatosan normát is szeg, lop, csal hazudik és igyekszik pokollá tenni a többség életét. Kész provokáció az egész, ha nem tudnám, hogy mélységes sötét butaságuk, primitivitásuk okán teszik, hát komolyan azt mondanám, hogy szándékosan mártíriumságra törekszenek, és direkt azért provokálnak, hogy végre nekik essen mindenhol a többség.

Egyszerűen botrányos és gátlástalan arcátlanság, ami folyik ezen a téren!


Kuruc.info - F. Ferenc

Melléklet – az eredeti cikk

Egy budapesti politikus lecigányozta az ágyúöntőt

Daróczi Gábor, a magyar Oktatásügyi Minisztérium romaügyi biztosa szerint eljött az idő, hogy a világ tudomást szerezzen arról, hogy Gábor Áron valójában cigány származású forradalmár volt, akit a mifelénk élő Gábor cigányok ősapjuknak tartanak. A roma származású politikus több mint nevetséges kijelentése nemrég, február 10-én hangzott el a Kossuth rádió Cigányfélóra című műsornak adott interjújában.

Varga Ilona műsorvezető cigányoktatási problémákra vonatkozó kérdéseire válaszolva Daróczi a következőket tartotta fontosnak elmondani: „1848-ból egészen biztosan mindenki ismeri Gábor Áron történetét. Amikor én iskolákban adtam elő, és föltettem ezt a kérdést, hogy tudnak-e egy cigány hőst a szabadságharc idejéből, senki nem jelentkezett. Majd amikor én a remek hangommal elkezdtem dúdolni a Gábor Áron rézágyúját, akkor ugye mindenki tudta. De azt még a tanárok sem tudták, hogy ő egy Kovászna megyei cigány ember volt, akit a ma ott élő Gábor cigányok ma is az ősapjuknak tartanak. Ezek olyan pluszok, amire én azt gondolom, hogy nem kellene külön órát tartani természetesen. De hogy ez egyébként minden iskolában előfordul tananyagban, hogy ne maradhasson ki, arra bizony nekünk kell figyelni.”

A mellbevágó kijelentés kommentálására Incze Lászlót, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum egykori igazgatóját kértük fel.

– Egyszerűen felháborítónak tartom Daróczi Gábor kijelentését, aki magas fokú tudatlanságáról, a történelem nem ismeréséről tett ezúttal is tanúbizonyságot. Ennek a politikusnak – aki ráadásul még oktatásügyi minisztériumban is dolgozik – fogalma sincs arról, hogy kik a székelyek, vagy hogy egyáltalán hol élnek a Gábor cigányok Erdélyben. Daróczi egyszer már felháborított egy nyilatkozatával, akkor sem hagyhattam válasz nélkül, és úgy gondolom, hogy ezt követően is levelet fogok írni neki. Az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokra a lehető legvehemensebben kell válaszolni – fogalmazott a nyugalmazott múzeumigazgató.

Khell Ödönnek, a Gábor Áron Alapítvány elnökének is felolvastuk az ágyúöntő származására vonatkozó interjú-részletet.

– A legszomorúbb az, hogy ez a vélemény a magyar oktatásügy legfelsőbb köreiből kerül ki, és semmi köze sincs a valósághoz – fejtette ki véleményét lapunknak a berecki hagyományőrző. – Nemrégiben elkészítettük Gábor Áron családfáját is, akinek ősei tulajdonképpen Lemhényből származnak. Gábor Áron egyébként köztudottan székely ezermester volt, aki leginkább asztalossággal foglalkozott, semmiképpen sem a cigányokra jellemző kézműves mesterségekkel. Kíváncsi vagyok, hogy Daróczi úr mivel tudná alátámasztani kijelentéseit. Nekünk számos bizonyítékunk van arra, hogy Gábor Áron székely származású volt.

Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának véleményére is kíváncsiak voltunk. A felolvasott szövegrészletre a következőket nyilatkozta lapunknak.

– Valójában nem vagyok Gábor Áron-szakértő, de egy biztos: Daróczi kijelentésére nem szabad kijelentéssel válaszolni. Egyáltalán azt kellene megvizsgálni, hogy a XIX. században léteztek-e Gábor cigányok Felsőháromszéken, mert tudomásom szerint Maros és Hargita megyében telepedtek meg annak idején. Olvastam már olyant is, hogy Gábor Áront egy román mesterember tanította meg ágyút önteni, úgyhogy már semmin sem csodálkozom. Szólásszabadság van, mondani bármit lehet. Hogy is mondta, hogy hívják az urat? Daróczi Gábor? Tehát ő is Gábor?

Valójában nincs jelentősége annak, hogy Daróczi úr Gábor-e vagy sem, s attól sem kellene megfutamodni, ha Gábor Áronról valamilyen csoda folytán az derülne ki, hogy tényleg roma származású volt – aminek azért nagyon kevés a valószínűsége. Annak idején cigányok is hoztak áldozatot a szabadságharc oltárán, érdemüket egyáltalán nem csorbítja faji hovatartozásuk. De azért a napjainkban dívó liberalizmus túlkapásai ellen fel kell emelni a szavunkat, hiszen a nagy egységesülés, homogenizálás jegyében fölösleges romának nevezni egy történelmi hőst, ha történetesen nem volt az. De még ennél is elszomorítóbb az a tény, hogy a MSZP-SZDSZ irányította (sokak szerint inkább elzüllesztett) magyar oktatásban az illetékes szerint az a legfontosabb cél, hogy Gábor Áron cigány volta ki ne maradjon a tankönyvekből.

Gyergyai Csaba