"A segély zsákutca, igazságosabb munkához kötni

„Ivánd és Sátoraljaújhely polgármestere is kérte már, a Pest megyei Kerepes jövő szerdán a képviselő-testület elé terjeszti ugyanezt a rendeletet” – mondta Szepessy. A polgármester szerint jól látszik, olyan folyamatot indított el, amelyet nem lehet megállítani. Mint mondta, szinte mindegy is, hogy a rendelet alkotmányt sért-e, mert mire az Alkotmánybíróságon valamilyen döntés születik az ügyben már olyan sok település fogja alkalmazni a rendeletet, hogy az magát a törvényt is meg fogja változtatni.

Szepessy szerint a társadalmi igazságtalanság miatt volt szükség a rendelet megalkotására. „Rengetegen vannak, akik becsületesen dolgoznak, iskolába járatják a gyerekeiket. De vannak, akik soha nem dolgoztak, mindig is segélyből éltek, amit a mostani rendszer még támogat is” – tette hozzá. - "A segély maga a „társadalmi zsákutca”, amely konzerválja a szegénységet. Ha a gyerek azt látja otthon, hogy nem kell dolgozni, és akkor is megélnek valahogy, akkor ha felnő, ő sem fog dolgozni. Ez pedig egy ördögi kör, így a társadalom nem jut előrébb” – magyarázta.

Kolláth: semmi nem tiltja, lehet követni Monokot

„Nem sérti az alkotmányt Monok község rendelete, ez mindössze politikai csúsztatás (Kuruc.info: azaz: az MSZP-é és az SZDSZ-
é, valamint a fajvédőké, pl. Révész Sándoré)” – hangsúlyozta Kolláth György. Az alkotmányjogász kifejtette, a község mindössze ésszerű megoldást keresett egy országos problémára, de ahhoz, hogy közmunkához kösse a segélyek kifizetését törvényi felhatalmazása nincsen. Hozzátette, mindemellett nincs olyan törvény sem, amely tiltaná ezt a gyakorlatot, tehát a rendelet nem sérti az alkotmányt. A jogász elmondta a közmunka nem büntetés, és ezen kívül is léteznek olyan segélyek, amelyek feltételhez kötöttek. Kolláth véleménye szerint a probléma végső megoldása a monoki példa követése lesz."