Az MN mai cikke (Nem zárja be a roma iskolát Kaposvár) következik. (Köszönet "hun execute" olvasónknak az OCR-ezésért!)
"Nem zárja be a roma iskolát Kaposvár

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét Kaposvár azzal, hogy egy- „alacsony színvonalú" is­kolában különítette el a roma gye­rekeket - állítja az Esélyt a Hátrá­nyos Helyzetű Gyerekeknek Alapít­vány. Az önkormányzat ezzel szemben azzal érvel, hogy a Pécsi utcai iskolában - ahol kétségtelenül spontán szegregáció történt - jól ér­zik magukat a cigánygyerekek, és a szüleik is elégedettek a tanintéz­ményben folyó munkával A város­házán abban bíznak: a bíróság nem hoz majd a gyerekeket és szüleiket sújtó döntést

Gyulyás J. Attila

A tanév eleje óta támadja Kapos­vár önkormányzatát a Mohácsi Erzsébet igazgatása alatt álló Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, mert úgy véli: a város Pécsi utcai általános iskolájában ki­alakult szegregációért az önkormánynál felelős. így érveltek: - Szüntesse meg az önkormányzat a spontán szegregációt, és adjon lehetőséget az ott tanuló cigány gyerekeknek az iskolaváltoztatásra. Az alapítvány pert indított a város ellen, re­mélve, hogy a bíróság kötelezi majd az önkormányzatot a szegregáció megszün­tetésére.

- Már a tanévkezdés előtt tüzelték a roma gyerekek szüleit, és egy olyan papírt is aláírattak velük, amelyben követelik, vihessék a város más iskoláiba a gyerekeiket. Mint kiderült, a szerencsétlen cigány szülők azt se tudták, mit írnak alá. Egyébként pedig elégedettek a Pécsi utcai iskolában folyó oktatás színvonalával, a tanárokkal, és túlnyomó hányaduk jónak tartja az iskolát. Annak pedig kiváltképp örülnek, hogy bevezették a beás nyelv tanítását. Kétségtelen, a tanintézménynek nincs tornaterme, de a technikai teltételei jók -mondta lapunknak Tóth Lajos, a város önkormányzata oktatási irodájának vezetője. Hozzáfűzte: a közelmúltban az alapítvány képviselői személyesen is meggyőződtek a korábbi állításuk valótlanságáról, ám ennek ellenére sem mondtak le a pereskedésről.

Közgyűlési hozzászólásomban is elmondtam: nem tartom szegregéit intézménynek a Pécsi utcai iskolát - szögezte le Paksi Lajos szocialista képviselő, a közgyűlés oktatási bizottságának tagja, volt iskolaigazgató. - Korábban ott fele-fele arányban tanultak a magyar é* a cigánygyerekek, ám miután a körzetben kevesebb magyar gyerek született, a cigány tanulók aránya kilencven százalékra emelkedett. Ezzel a tanulói összetétel szociológiai szempontból leképezte a településrész lakossági Összetételét. Tehát a Pécsi utcai tanintézmény egy cigány etnikumú iskolává vált, amelyre egyébként a város folyamatosan reagált. Más iskoláknál több pénzt kapott a Pécsi utcai, és többek közt bevezethette a nemzetiségi oktatást. Az iskolát a környékbeli cigány közösség is a sajátjának tekinti - folytatta érvelését az MSZP-s képviselő.

-  Van alternatíva, mert törvényi kötelezettségünk a szabad iskolaválasztás feltételeinek biztosítása. Városi autóbuszra ülhetnek a Pécsi utca környéki diákok, és elvileg iskolabuszok is beállíthatók, de gyanítom: a szülök ezt nem akarják. Az oltani tehetséges gyerekeknek most is megvan a lehetőségük zeneiskolába vagy sport tagozatos iskolába járni- érvelt Tóth Lajos, az oktatási iroda vezetője.

A városházán váltig állítják, az önkormányzatnak nem áll szándékában az iskola bezárása,  és nem lát megoldást a spontán szegregáció megszüntetésére sem. A városházán abban bírnak: a bíróság nem hoz majd a gyerekeket és szüleiket sújtó döntést."
Megjegyzéseink:

1.)    Hát igen, ahogy az látható, még a szocik is beintettek Mohácsinak. Biztos azért, mert a szegregáció rondafasisztarasszista dolog, ami csak a Jobbiknak meg a többi nácifasiszta szervezetnek juthat az eszébe, a normálisabban gondolkodó szociknak nem. Vagy mégis?!
2.)    Érdemes megfigyelni azt, ahogy a cikk fogalmaz: egyre kevesebb magyar születik, és egyre több cigány; így alakulhatott ki a 90%-os mokka-arány az iskolában. Ugye, hogy igazunk volt az 50%-os gyerekarány-magyarázat kapcsán?
3.)    Jellemző, hogy Mohácsi Erzsébet olyan szinten hazudozik és csúsztat, hogy, idézem, "mint kiderült, a szerencsétlen cigány szülők azt sem tudták, mit írnak alá [Mohácsiék petícióját]". Mondjuk ez nem újdonság: az, hogy ez a bagázs még a csillagokat is lehazudja az égről, mindig is lemérhető volt a brancsba tartozó, annak szegedi besúgójaként működő (lásd az "orkozó" pedagógus-sztorit) Czirok "LIFE" Péter hazudozásain.

Kapcsolódó: Ork-levrov: cigányattak a kocsmában és a vonaton + kép (érdemes elolvasni a legújabb, életből vett deszegregáció-eredmény-példákat alul – meg persze a szegregációs rész bevezetőjéből hivatkozott Népszabadság / Magyar Hírlap-cikkeket, ha még nem tettük!)