Idézünk a SZON kelet-magyarországi kárenyhítéssel foglalkozó, a Függelékben teljes egészében megtalálható cikkéből.
Ebből nem csupán az derül ki, hogy még a saját házuk rendbetételében sem segédkeznek a cigányok. Nem, még ennél is rosszabb: meg akarták lincselni a munkájukat végző tűzoltókat, ill. egyenesen eladták az adófizetői pénzből nekik juttatott fóliát.  Arról nem is szólva, ha azt a viharvert házukról szedik le, akkor a kégli még gyorsabban tönkremegy a következő eső(zések) során, aztán adhatunk nekik új, milliókba kerülő ingatlant. Azt is, természetesen, adófizetői pénzből. Hiába, valóban több ezermilliárd forintban van nekünk a cigányság - évente... Nem csoda, hogy a szlovák gazdaság szárnyalni kezdett, amikor 2004 elején kőkeményen beintettek a saját kormosaiknak.
Következzenek az idézetek (kiemelések tőlünk):

"12:00: Jelenleg 150 tűzoltó dolgozik Nyírbogdányban, de jöttek polgárőrök is segíteni a kármentesítésben. A településen meglehetősen feszült a hangulat, mert a vihar utáni kármentesítésből sokan megpróbáltak hasznot húzni. Azt beszélik az emberek, hogy volt aki a fóliát az osztás után Nyírturán árulta pénzért, de úgy hírlik, Nyíregyházán a KGST-piacon is fogatak fóliaárusokat...

A tűzoltó srácok elmondták, hogy a vihar estéjén több helyen szinte lincshangulat alakult ki, mivel néhányan úgy gondolták, hogy a tűzoltók a saját rokonaiknak, ismerőseiknek segítettek elsőként, holott erről szó sem volt. A fiúkon látszik, hogy fáradtak, de 30 ház fedése még hátra van.

Huszonnégy után tizenkettő, holnap ismét huszonnégy, de a fiúk igyekeznek helytállni. Továbbra is megdöbbent a lakosok passzivitása. Sok helyen egyszerűen elvárják, hogy mindent megcsináljunk, egy szöget nem tesznek arrébb. Vannak olyan házak, ahol más a helyzet. Már önerőből kezdték fedni a tetőt, és besegítenek nekünk is. Helyenként üdítővel, süteménnyel kínálnak bennünket, és mindenhol hálásak az emberek az erőfeszítéseinkek.

Sajnos a széllel is meg kell küzdenünk, mivel a fóliát sok helyen újra felszaggatta. Hamarosan ebédelni indulunk...

10:34: Megérkeztünk Nyírbogdányba, éppen a település főutcáján vagyunk, a Petőfin. A helyi szeretetotthon átcserepezését kaptuk feladatként, az aplinisták a templomtetőt fedik éppen át. Nagyüzemben folyik a tetők fóliázása, hiszen esőfelhők gyülekeznek. Nem túlzás, legalább harminc tűzoltóautót látok, vannak itt Miskolcról, Kistarcsáról, Sátraljaújhelyről, Debrecenből. Minden mozdítható tűzoltó a kármentesítésen fáradozik. Lesújtó, hogy szinte csak a tűzoltók dolgoznak... "
Függelék: az eredeti cikk:
A pusztító vihar után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Több mint kétezer kárbejelentést kaptak a tűzoltók a vasárnapi vihar után. A feladatokat már meg sem próbálják ütemezni, ehelyett házról-házra haladnak.      Nyírtura:     Borzsova:    Nyírkarász:    Kótaj:    "Azt hittük, itt a világ vége"   Szinte minden ház megsérült:   Oda a termés a vihar miatt:  Bajnai Gordon:     Seszták Oszkár:  Holes István:    Berkesz:   Féltek:   Mindent szerteszét vert:   Hatalmas károk:   Mezőcsát:  Harmincmilliós azonnali segély  Nyírbogdány:
 
14:10: Vigyázat: szélhámosok hívogatnak a nyírbogdányi önkormányzat nevében!

 A nyírbogdányi önkormányzat nevében szélhámosok hívogatnak embereket Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, hogy adakozzanak a jégvihar által károsult személyeknek. A pénzt postai úton lehet feladni, de tudnak futárt is küldeni érte – mondják a segíteni szándékozóknak a csalók. Mint a nyírbogdányi önkormányzattól megtudtuk, természetesen örömmel fogadnak adományokat, de nem kértek fel senkit sem a pénz gyűjtésére, van annak hivatalos módja is. Éberségre kérnek mindenkit, remélik, az önkormányzatra hivatkozva nem sikerül majd senkit sem becsapni.

Kollégánk egy napra tűzoltónak állt

13:40: Két turnusban folyik az ebédeltetésünka szeretetotthonban, ahol a házigazdák nagyon kitettek magukért. Fennséges ebéddel vártak minket, kávéval és hűtött üdítővel. Ez utóbbi nagyon jól esett, hiszen a napsütötte tetőn óriási a forróság. A tűzoltó fiúk, mint lánglovaggá avanzsált újságírót -folyamatosan húzzák az agyam.

Az ebéd közben is tűzoltó sztorikról meséltek nekem, a vízi és a gyerek áldozatokat követelő balesetek borzalmairól.

Szóba került a vasárnap délután is, amikor úgy indultak el a fiúk, hogy azt sem tudták, mire számíthatnak. Nyírbogdányba aznap este tíz ór körül értek. A megdöbbentő pusztítás mellett, még ebéd közben is az volt a legfőbb beszédtéma, hogy egyesek miként próbáltak hasznot húzni a jégverésből.

12:00: Jelenleg 150 tűzoltó dolgozik Nyírbogdányban, de jöttek polgárőrök is segíteni a kármentesítésben. A településen meglehetősen feszült a hangulat, mert a vihar utáni kármentesítésből sokan megpróbáltak hasznot húzni. Azt beszélik az emberek, hogy volt aki a fóliát az osztás után Nyírturán árulta pénzért, de úgy hírlik, Nyíregyházán a KGST-piacon is fogatak fóliaárusokat...

A tűzoltó srácok elmondták, hogy a vihar estéjén több helyen szinte lincshangulat alakult ki, mivel néhányan úgy gondolták, hogy a tűzoltók a saját rokonaiknak, ismerőseiknek segítettek elsőként, holott erről szó sem volt. A fiúkon látszik, hogy fáradtak, de 30 ház fedése még hátra van.

Huszonnégy után tizenkettő, holnap ismét huszonnégy, de a fiúk igyekeznek helytállni. Továbbra is megdöbbent a lakosok passzivitása. Sok helyen egyszerűen elvárják, hogy mindent megcsináljunk, egy szöget nem tesznek arrébb. Vannak olyan házak, ahol más a helyzet. Már önerőből kezdték fedni a tetőt, és besegítenek nekünk is. Helyenként üdítővel, süteménnyel kínálnak bennünket, és mindenhol hálásak az emberek az erőfeszítéseinkek.

Sajnos a széllel is meg kell küzdenünk, mivel a fóliát sok helyen újra felszaggatta. Hamarosan ebédelni indulunk...

10:34: Megérkeztünk Nyírbogdányba, éppen a település főutcáján vagyunk, a Petőfin. A helyi szeretetotthon átcserepezését kaptuk feladatként, az aplinisták a templomtetőt fedik éppen át. Nagyüzemben folyik a tetők fóliázása, hiszen esőfelhők gyülekeznek. Nem túlzás, legalább harminc tűzoltóautót látok, vannak itt Miskolcról, Kistarcsáról, Sátraljaújhelyről, Debrecenből. Minden mozdítható tűzoltó a kármentesítésen fáradozik. Lesújtó, hogy szinte csak a tűzoltók dolgoznak...

A szeretetotthonban kedvesen fogadtak minket - reggelivel, de már készül az ebéd is. Az otthonban élők elmesélték, hogy azon a bizonyos vasárnapi délután éppen a templomban voltak, amikor jött a vihar. - Nagyon féltünk aranyom, el sem tudom mondani, hogy mennyire! - kesergett egy néni. A dolgozók még aznap este süteményt sütöttek az időseknek, ezzel oldva a feszültséget, elterelve a fiygelmüket a borzalmas pusztításról. Egyiküket éppen a templomból jövet érte a vihar, akit elvert a jég. Őt akkor kórházba szállították, de úgy tudják, hogy azóta már kiengedték. Megérkezett a cserép, indulunk a tetőre dolgozni!

9:45: Nyíregyházáról két fecskendős járművel, egy transzporterrel, és egy kosaras emelődarúval indultunk munkába - mesélte Norbert. Nyírbogdányba indulunk, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a vihar.

9:30: Kollégánknak ma reggel korán indult a napja, hiszen hét órakor bevetésre indult a nyíregyházi tűzoltókkal. A vasárnapi vihar után keletkezett pusztítás nyomai még mindig látszanak a megtépázott szabolcsi településeken. Antal Norbert kolllégánk, elsőként riportot akart készíteni a vasárnap délután óta robotoló lánglovagokkal, de akor azt a választ kapta, hogy ennek nincs akadálya, de szükség van minden segítő kézre, így ki kell vennie a maga javát a munkából is.

Érdemi segítséget kérnek és várnak

A közös fellépés, a közös gondolkodás és tenniakarás érdekében csütörtök délelőttre Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke meghívta mind a 33 település polgármesterét. Szólt arról is, hogy a tragédia miatt ismét szükség van társadalmi összefogásra, amely szerencsére már a vihar elvonulása után kézzelfogható volt. További szolidaritásra van azonban szükség, ezért a megyei önkormányzat számlát nyitott, amelyre pénzadományokat utalhatnak segíteni szándékozó cégek, vállalkozások, magánszemélyek. Jó példával jár elől az EMFESZ Kft., amely erre a számlára 10 millió forintot utalt át.

Újabb vihar megyénkben?

Szerdán napközben és este elszórtan (nagyobb eséllyel az ország  északnyugati és keleti harmadán) várható zivatar, amit viharos széllökés (60-90 km/h) és jégeső (jégméret valószínűleg 2 cm alatt)  is kísérhet. Késő estétől az Alföldön néhol heves zivatar is  kialakulhat amihez 90 km/h feletti szél, felhőszakadás (rövid idő  alatt 30 mm feletti csapadék), és nagy méretű jég társulhat.

Információink szerint Nyírturánál már eleredt az eső, Nyírpazony felől pedig gyülekeznek a felhők.