A szegény ember a betörés ellen is védtelenebb 

Szinte kizárólag férfiak követnek el betöréses lopást Magyarországon – derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból. Származásukat törvényesen nem lehet kutatni. A tolvajoknak a kistelepülésen élő emberek a legkiszolgáltatottabbak, nekik többnyire nincs biztosításuk, és rendőrőrs sincs a közelben.

Férfiak vezetik a bűncselekmények listáját, ők állnak valamennyi eset nyolcvanöt százalékának hátterében. Ezen belül a betörésekért már csaknem száz százalékban ők felelősek. Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: friss felmérésükből az derül ki, hogy az 1999 és 2008 közötti időszakban negyven százalékkal csökkent a betöréses lopások száma. Mint mondta, a lakosság rossz közérzetét nem indokolják a bűnözési adatok, de tény, hogy az elemzés csak a rendőrségen rögzített bejelentéseket veszi alapul. A kis értékre elkövetett betöréseket a tanulmány azért nem tartalmazza, mert a károsultak nem vállalják a rendőrségi hercehurcát, vagy nincs biztosításuk.

A kutatás tanúsága szerint az ország legérintettebb területe Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ott az elkövetők és a bűncselekmények száma is növekedett. A kutatók szerint az országos csökkenés nem a rendőrség hatékonyabb munkájának eredménye. Magyarországon 2008-ban az esetek csaknem nyolcvan százaléka felderítetlen maradt, Budapesten még rosszabb az arány: megközelítőleg kilencven százalék. Azokon a kistelepüléseken, ahol nincs rendőrőrs vagy közeli rendőrkapitányság, drámaian megnőtt a betöréses lopások száma, de növekedett a bejelentési hajlandóság is. Gyakoribbá váltak a hatvanévesnél idősebbek elleni támadások, és emelkedett a 14–18 éves, valamint az első bűncselekményt elkövetők száma. A bűnözők származását a kutatás nem vizsgálta, mert ezt a törvények nem engedik, de Kerezsi Klára lapunk kérdésére elmondta: ha lehetne kutatni, akkor megtennék.

Az elemzés rámutat, hogy a közép- vagy annál magasabb társadalmi réteghez tartozók a legvédettebbek a betöréses lopásokkal szemben, mivel ők meg tudják fizetni a biztonsági berendezéseket, és főként bankkártyával fizetnek. A legtöbb betöréses lopást – Borsod megye után – Pest megyében (és Budapesten), Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében követik el.

Az elmúlt tíz évben a betöréses lopással járó kár meghaladta az évi tizenötmilliárd forintot, és csak csekély része térült meg.

(MH)