Számtalanszor foglalkoztunk már a Zala megyében messze legsúlyosabban cigány-, és emiatt bűnözőfertőzött Zalakomárral (lásd EZT, EZT, EZT, EZT stb., és, bizonyítandó, hogy a cigányok ott is ugyanúgy verik, kirabolják, gyilkolják a hozzájuk (!) kimenő orvosokat, tűzoltókat, EZT.)

Talán nem véletlen, hogy az alább teljességében idézett, mai Zalai Hírlap-cikkből is egyértelműen kiderül, megint a komáriak azok, akik terrorizálják a békés többséget, verekednek a buszon. Nem fehérek – cigányok. Mint mindig… Ahogy az is jellemző, hogy áldozataik annyira rettegnek, hogy még név nélkül(!) sem mernek nyilatkozni, félve az őket beazonosító orkok bosszújától. Nesze neked „gyerekcsíny”, „ártatlan tréfa”.
Rettegés a buszon! Rendőri védelem kell a zaklató utasok miatt
A balatonmagyaródi gyerekek félnek, nem mernek beszélni

Rendőrségi védelmet kért a helyközi buszjáratokon utazó balatonmagyaródi diákok számára Németh Zoltán polgármester. A fiatalokat ugyanis rendszeresen zaklatják Zalakomárban felszálló társaik.

Bár Balatonmagyaród is egyike azon településeknek, ahol kevés a fiatal, azért még jó páran szállnak fel reggelente az iskolajáratoknak számító Volán-buszokra. Csakhogy útjukat mások rendszeresen megzavarják.

- Egy idő óta érkeznek hozzám jelzések, hogy a buszra Zalakomárban felszállók folyamatosan piszkálják, szekálják a balatonmagyaródi diákokat - hallottuk Németh Zoltán polgármestertől. - Miután többen is szóltak, felhívtam a nagykanizsai rendőrkapitányság figyelmét a problémára. Ígéretet kaptam, hogy igyekeznek orvosolni a bajokat.

Nagykanizsa, 13-as számú beállóhely. Innen indul az egyik hírhedt buszjárat Nagykanizsáról, délután három óra előtt tíz perccel, Balatonmagyaródra - ZH fotó: Szakony Attila

A polgármester szerint három busz vált már hírhedtté: a Balatonmagyaródról reggel negyed hétkor, illetve negyed nyolckor, valamint a Nagykanizsáról a faluba 14.50-kor induló helyközi járatok. Természetesen mi is tettünk egy körutat az egyikkel, a polgármester által talán legrosszabbnak titulált délutáni, a városból kifelé tartó járatra ültünk fel.
- Miért fényképeznek, történt valami? - hangzott el a kanizsai központi autóbusz-állomás 13. megállóhelyénél várakozó tömegből a fényképezőgép láttán a kérdés.
A válasz - jelesül az információ, hogy az éppen várt járatra mostantól külön figyelnek a rendőrök, mert sok atrocitás történt a buszon - különböző reakciókat váltott ki az emberekből.
- Megmondtam nektek már a múlt héten, hogy rövidesen rendőr vagy biztonsági őr fog utazni ezen a buszon - fordult a körülötte álló fiatalokhoz egy asszony.
- Ezen a járaton elképesztő, milyen durvaságok történnek. Verekedés hál istennek még nem volt, de lökdösődés, a másik megalázása, táskájának elvétele, fenyegetőzés rendre előfordul.

Néhány másodperc múlva úgy taszigálták fel egymást a beálló buszra a fiatalok, mintha árvíz elől menekülnének az utolsó bárkára.
- Aki egyedül utazik, ezen a járaton készüljön fel a legrosszabbra - fordult hozzánk egy másik hölgy.
- A múltkor egy idős néni szállt fel, azonnal kikezdték. Csúfolták és gúnyolták, fenyegették, de jellemző módon senki nem mert a védelmére kelni. Ha valaki megszólalt volna, azonnal rászállnak. Én is inkább szótlan maradtam.

Útközben az idősebbek , tehát a középiskolás korosztályból kikerülők csendesen beszélgetve üldögéltek. A járatot tizennyolc éve vezető sofőr nem emlékezett különösebb problémára, bár hozzátette: kisebb civódásokat biztos nem vesz észre elöl a fülkében.
- Ugyan már, ezen a buszon csupa jó gyerek utazik - válaszolta egyikük, mikor a balhékról faggattuk őket. - Soha nem volt itt verekedés, semmi komoly. Jó, egyszer-kétszer kialakult némi szóváltás, de olyan bárhol megtörténhet.
- Akkor mégis miért rendelték el, hogy a rendőrök ellenőrizzék ezeket a járatokat?
Néma csönd...

A rendőrök hetente legalább egyszer bevárják a járatot valamelyik megállónál, hogy ellenőrizzék: minden rendben van-e, illetve természetesen hívás esetén azonnal beavatkoznak. A zalakomári általános iskolához érve megbolydult a busz. A felszálló diákok megvadult rajként vágtattak fel a járműre, és közben képletesen szólva bele-belecsíptek mindenkibe. Látszott rajtuk, túlteng bennük a fölös energia, és valakin le akarják vezetni - egymáson, vagy ha valaki leáll velük, akkor azon.
Végül a számukra újdonságként ható fotóst vették körbe.
- Hallja, maga honnan jött?
- Vigyázzon, mert ha mellécsapok, széttörik a gépe!
- Engem ne fotózzon!
- Engem fotózzon!

Záporoztak a kérdések és a kívánalmak, bár reakcióra nem is igazán vártak. A gyerekek fékezhetetlennek tűntek, kizárólag a buszon helyet foglaló, idősebb romákkal szemben mutattak valami tiszteletet. (Kuruc.info: ebből a félmondatból is kiderül, hogy a cigányok „legendás” „idős-tisztelete” is rasszista – csak és kizárólag a saját aggjaikkal bánnak így. A fehérekkel nem – azokat ugyanúgy kirabolák, felnégyelik, megvakítják, mint a fiatalabb nemcigányokat.) Óhatatlanul is arra kellett gondolnunk: ha ők rászálltak valamely visszahúzódóbb, csendesebb gyerekre, az egyértelműen bántalmazásként élte meg az igazából csak szóbeli, ám annál zavaróbb támadásukat . Szerencsére két megállóval később már le is szálltak, Balatonmagyaródra már csak tucatnyian utaztak tovább.

- Sajnos nem csak a fiatalok zaklatják a velük egyidőseket - sóhajtott fel Németh Zoltán. - Volt olyan eset is, amikor a hetedikes kislány mellé leült egy 30 éves galamboki férfi, és kivette a gyerek kezéből a táskát, mondván: beszélgessen vele. Amikor pedig a lány felállt, hogy odébbmegy, az illető hasba ütötte. Csoda, ha később a gyerek közölte az édesanyjával, hogy nem jár iskolába többé, ha buszon kell mennie?
A polgármester elárulta: áthidaló megoldásként a balatonmagyaródi kicsiket eddig a zalakarosi iskolába szállító falugondnok inkább kétszer fordul, és elviszi a nagyobb gyerekeket is.

- Tudunk a problémáról, és a jogszabályi keretek között fellépünk ellene - mondta Salamon Róbert alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense. Lackner István, a Zala Volán nagykanizsai helyközi üzemvezetője elmondta: megkérdezte a járatvezetőket, és azok nem tudtak konkrét esetről, amikor bárkit komolyabb atrocitás ért volna. Mint jelezte, az utazóközönség vegyes, előfordulhatnak torzsalkodások. Amennyiben komolyabb probléma merül fel, a sofőr tettlegesen nem léphet fel, legfeljebb rendőrt hívhat - és természetesen kizárhatja az utazásból a nem megfelelően viselkedőket.

Erre is volt példa a közelmúltban: Bajcsán két utas olyan heves szóváltásba keveredett, hogy a hatóság beavatkozására volt szükség - aztán gyalogolhatott mindkét harcias kakas.

A balatonmagyaródiak - nyilván félelemből - elzárkóztak attól, hogy a buszon elszenvedett sérelmeikről beszéljenek.
- Azt mondták, hogy még a nevük eltitkolásával sem nyilatkoznak, mert nagyon kevesen vannak, könnyű lenne beazonosítani őket - tárta szét a kezét Németh Zoltán. - Félnek, és meg is értem őket. A huszonegyedik században járunk, és ide jutottunk... (Kuruc.info: köszönjük meg szépen a cigánybabusgató parlamenti egypártnak…)