Ahogy Magyarországon kívül mindenhol, Csehországban sem bánnak hímes tojásként a kormosokkal. Hadd utaljunk arra, hogy állami szinten történt a sterilizálásuk egészen a legutóbbi időkig (két másik, kapcsolódó cikk ITT és ITT; EZ az anyag meg egyenesen arról számol be, hogy a derék cseh bírók a mokkákat sterilizálókat védik). Vagy, hogy úgy kasztráltak ötven szexuális bűnelkövetőt, hogy nem is tájékoztatták őket bármiféle választási lehetőségről. A tartozásaikat meg szépen levonják a segílykéből (még ezt sem merik itthon meglépni a gyáva „vezetőink”; második, kapcsolódó cikk ITT). Arról nem is szólva, hogy náluk még neves(!) popénekesek is azt éneklik (énekelhetik), hogy, idézem, "A romák az utcán lopnak, ideje, hogy megjelenjenek a patkányirtók".

Nos, a fenti (pár) példa alapján érthető, hogy miért merték a derék csehek meglépni az alábbiakat is. Miközben mi... - nem is folytatom.

Botrányt keltett a cseh szocdemek plakátja


Komoly izgalmat okoztak Csehországban az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) azzal, hogy regionális szervezetük az észak-csehországi Mostban egy cigányellenesként is értelmezhető plakáttal indult neki az október 15-16-i önkormányzati és szenátusi választásoknak.

Nyilvánvaló utalásként arra, hogy az északi országrészben jelentős cigánykisebbség él, Karel Novotny polgármesterjelölt plakátjára az alábbi szöveg került: „Miért kell nekem szégyellnem, hogy lakóhelyemen a többségi népcsoporthoz tartozom? Egy állam - mindenkire egyformán vonatkozó szabályok!"

Mint kiderült, a felirattal Novotny amiatti elégedetlenségének akart hangot adni, hogy a városháza 20 százalékkal csökkentette az önkormányzati lakások bérét Most városának többségében cigányok lakta Chanov negyedében, holott az érintetteknek amúgy is jelentős lakbérhátralékaik vannak.

A CSSD prágai központja bírálta a plakátot, mondván, hogy mögötte rasszista beállítottság húzódhat meg, s Bohuslav Sobotka pártelnök a plakát bevonására szólította fel a mosti szervezetet.

„Még ha a felhasznált szlogen nem is tartalmaz agresszív kifejezést, és közvetlenül senkit sem támad, már az első naptól kezdve viták tárgyává vált, és leegyszerűsített következtetéseket eredményezett" - érvelt Sobotka.

A szociáldemokraták mosti szervezete elutasította a plakát bevonását, arra hivatkozva, hogy a műben nincs semmi rasszista. A plakátok legfeljebb vitát generálhatnak arról, hogy „a szociális alkalmazkodásra képtelenek" nem jutnak-e nagyobb előnyhöz, mint amekkorát megérdemelnek - vélekedett Lubomír Holy, a CSSD mosti vezetője. Novotny polgármesterjelölt ehhez annyit fűzött még hozzá, tudatában vannak annak, hogy a választási plakátjukra került szlogen a megengedhetőség határát súrolja. „A célunk mindazonáltal az, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az alkalmazkodásra képtelen városlakók csoportjai nem lehetnek kivételezettek" - hangoztatta.

A CSSD számára a helyhatósági és szenátusi választás fontos erőpróba lesz a május végi parlamenti választásokon elszenvedett kudarc után. Bár a szociáldemokraták a legerősebb pártként kerültek ki a májusi szavazásból, eredményük tíz százalékkal múlta alul 2006-os támogatottságukat. Emellett egyetlen párt sem akadt, akivel többségi koalíciót alakíthattak volna a törvényhozásban, ezért kénytelenek voltak ellenzékbe vonulni.

Heti Válasz