Úgy tűnik, kivételesen nem rabszolgájukkal vagy hülye fejjel egy velük eltartási szerződést kötő öngyilkossal végeztek cigányaink, hanem egy fajtabelijükkel. Legalábbis erre utal az alábbi hír alatt az elsőként idézett cikk, ill. első függelékben idézett Pécsi Napilap-, valamint a másodikként olvasható helyi-beszámoló. Az előbbi szerint a meggyilkolt ember a két évvel ezelőtt kézigránáttal kiiktatott, bűnöző cigánypár rokona; a második azt, hogy maga is bűnöző volt.

Elsőként a legbővebb BAMA-cikk:

Elvágták a nyakát, majd szíven szúrták

Halott férfit találtak Pécsett a Fejlődés utcában szerdán kora délután, ugyanabban a házban, ahova két éve kézigránátot dobtak. Akkor ketten haltak meg.

Ilyenre feltehetően még nem volt példa a honi kriminalisztika történetében: ugyanabban a házban, ahol korábban két ember meghalt egy merényletben, szerdán egy újabb haláleset, információink szerint szándékos emberölés történt.

Amint az ismert, a pécsi Fejlődés utcában, az egyik családi ház ablakán 2008 novemberében valaki egy kézigránátot hajított be. A robbanás azonnal végzett az éppen tévét néző házaspárral, gyermekeik azonban csodával határos módon megmenekültek. Ebben az ügyben még zajlik a büntetőeljárás.

Órákig helyszíneltek a Fejlődés utcában szerda délután (fotó: Löffler Péter/DN/) Órákig helyszíneltek a Fejlődés utcában szerda délután (fotó: Löffler Péter/DN/)

Szerdán délután ugyanitt, a ház melléképületében egy férfi holttestére bukkantak. A rendőrség roppant szűkszavú közleményt adott ki. Ebben többek között az áll, „hogy valaki a mentősöket hívta először, de ők már nem tudtak az áldozaton segíteni, és értesítették a rendőrséget. A holttestet sikerült azonosítani, egy negyvenkilenc éves hajléktalan férfi. A rendőrség továbbiakban orvos szakértő bevonásával vizsgálja a körülményeket, azt, hogy mikor, és milyen körülmények között halt meg.”

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ezen túlmenően minden további kérdést elhárított, a nyomozás érdekeire való hivatkozással. Még tartott a helyszínelés, amikor a háznál megjelent Dakos József, a megye rendőr-főkapitánya is, aki szintén nem válaszolt az újságírók kérdéseire. Az utcabeliek ugyancsak nem szívesen álltak szóba senkivel, ingerülten vették tudomásul, hogy ismét „róluk szólnak a hírek, velük lesz tele a sajtó”.

Információink szerint a merényletet követően az abban elhunyt családfő unokaöccse költözött a házba. A férfi egyébként tanúként vallomást tett a kézigránátos támadással vádlottak tárgyalásán is, ahol többek között azt mondta, több fenyegetést is kapott azt követően, hogy beköltözött a házba. Úgy tudjuk, ő találta rá szerdán az áldozatra, aki sem neki, sem a korábbi áldozatoknak sem rokona.

Információink szerint felmerült, hogy a holtan talált férfi önkezével vetett véget az életének, ám ez a verzió később megdőlt. Úgy tudjuk, egyetlen, a szívén áthatoló szúrással végeztek vele, s a helyszínen egyelőre nem találták meg a kést – ez is kizárhatja az önkezűséget.

A rendőrség azt sem közölte, van-e gyanúsítottjuk. Az utcabeleik szerint mindenesetre két embert is elvittek a nyomozók, azt azonban nem tudni, hogy gyanúsítottként, avagy tanúként hallgatták-e meg őket.

A Fejlődés utcában lakók – azon túl, hogy érthető módon nem örültek a fotósok, televíziósok áradatának – egyébként meglehetősen döbbenten vették tudomásul, hogy újabb bűncselekmény történt a házban.

- Ez már valódi sokk. Ha van is rá magyarázat, ésszel fel nem fogható. Úgy látszik, elátkozták ezt a házat, a legjobb az lenne, ha mindenki elköltözne még az utcából is – mondta elkeseredetten egy asszony.

A rendőrségi helyszínelés még az esti órákban is tartott.

1. Függelék: a Pécsi Napilap anyaga:

Gyilkosság a pécsi kézigránátos merénylet helyszínén

Megöltek Pécsett egy középkorú férfit, akit annak a családi háznak a melléképületében találtak vérbe fagyva, ahova 2008. november 18-án éjjel kézigránátot dobtak. Akkor a robbantás következtében egy férfi és élettársa vesztette életét. A helyszínelés jelenleg is tart.

A szomszédoktól a Pécsi Napilap úgy értesült, hogy mostani az áldozat a robbantásban elhunyt. P. Zoltán testvére. A rendőrség még lapzártánkkor is helyszínelt a Fejlődés utcai épületnél. A Pécsi Napilap helyszíni információja szerint a Szőke gúnynevű 49 éves férfi torkát elvágta a gyilkos, és további késszúrások vannak a mellkasán. A hivatalos álláspont szerint a rendőrség továbbiakban orvos szakértő bevonásával vizsgálja a körülményeket, azt, hogy mikor és milyen körülmények között halt meg - áll Zsobrák Péter szóvivő közleményében. Állítólag valaki elsőként a mentőket hívta a férfihoz, de nem tudtak segíteni rajta ezért a mentősök értesítették a rendőrséget.

2. Függelék: egy helyi beszámolója:

Én nem rasszista vagyok, csak ezek az emberek, akikkel ez történt, NEKEM és sok más ott élőnek minden egyes nap megkeseríti az életünket. Naponta összeverik a gyerekemet; a lakásomat kirabolták. Ők bűnözők. És most egy pár napig nem kell félnünk, míg megint fel nem bukkan egy újabb önjelölt bűnöző. Aki megint rettegésben tartja a környéket.