A németországi Regensburgban ítélkező inkvizíció április 16-án, pénteken meghozta döntését, és 13,544 USA dollár megfizetésére kötelezte a Richard Williamson nevű eretneket.
Mint emlékezetes, Williamson, aki egyébként a konzervatív Szent Piusz Társaság tagja, még 2008-ban egy svéd televíziós társaság számára adott nyilatkozatában arra vetemedett, hogy tagadni merészelte az emberek kivégzésére használt gázkamrák létét, sőt 300 ezerre becsülte a második világháború során meghalt zsidók számát. E felháborító bűncselekmény miatt a pápa már többször is bocsánatért esedezett, annál is inkább, mivel nem sokkal Williamson interjújának közvetítése után Benedek visszafogadta a korábban kiközösített Szent Piusz Társaságot az egyház kebelébe. A bűnös maga nem jelent meg a tárgyaláson, mivel elöljárói nem engedélyezték neki, hogy az inkvizíció törvényszéke előtt megjelenjen, sőt eltiltották mindenfajta nyilatkozattételtől is.
Matthias Lossmann, Williamson védője a The Associated Press riporterének kijelentette: védence dönthet arról, fellebbez-e az ítélet ellen vagy sem. Megdöbbentő különben, hogy ilyesfajta főbenjáró bűnök elkövetőinek egyáltalán módot adnak a fellebbezésre. Sőt, szerintem védőügyvéd sem járna nekik. Egyébként tavaly ősszel a bíróság már egyszer 12,000 euro pénzbírság megfizetésére kötelezte a megátalkodott eretneket, aki azonban volt olyan szemtelen, hogy fellebbezést nyújtott be. Hiába, túl tágra szabták a jogállami kereteket, aztán most mindenki szabadon gyűlölködhet, és készülődhet egy újabb népirtásra.
A védőügyvéd, Matthias Lossmann szerint Williamson annak idején megkérte a svéd televíziósokat, hogy nyilatkozatát Németországban ne sugározzák. Judge Karin Frahm főinkvizítor „enyhítő körülményként” értékelte, hogy az eretnek szerette volna, ha az interjút Németországban senki sem látja. De hát valamelyik szemét aljas náci feltette az egész nyilatkozatot a YouTube-ra, azonban Williamson tudta és jóváhagyása nélkül. Micsoda elképesztő bűnesetek történnek manapság!
A riportot készítő svéd újságírók sem jelentek meg a tárgyaláson, ami sokat elárul az antiszemitizmus erősödéséről. Úgyhogy ilyesfajta pénzbüntetésekkel aligha sikerül majd a gyűlölködőket és a népirtásra készülődő nácikat a helyes viselkedésre és gondolkodásra rákényszeríteni. Bármilyen felháborító is, de tény, hogy Williamson püspök szabadlábon tartózkodik, igaz, a világ elől elzárva él a Szent Piusz Társaság egyik angliai rendházában, holott nyilvánvalóan börtönben lenne a helye. De a nyilvános kivégzés lehetősége is megfontolandó az ilyesfajta megátalkodott eretnek esetében.
Perge Ottó