Népszavazással érvényesítették a világ legliberálisabb drogtörvényét Coloradóban. Az új módosító indítvány a liberális holland szabályozással szemben nemcsak a fogyasztók büntetlenségét biztosítja, hanem a marihuána tartását és fogyasztását is. Mivel a terjesztést is az állam felügyeli, Colorado adóbevétele több tízmillió dollárral növekedhet évente.
„A szavazók kinyilvánították a szándékukat, mi pedig tiszteletben tartjuk a döntésüket. Bonyolult folyamat lesz, de szándékunkban áll végigcsinálni. A marihuána a szövetségi törvény szerint ugyanakkor továbbra is illegális” – nyilatkozta John Hickenlooper, Colorado állam kormányzója. Az államban népszavazást tartottak a 64-es számú módosító indítványról, ami a marihuána felnőttek számára hozzáférhető "rekreációs" használatára vonatkozott. A népszavazás eredményes volt; a szavazatok 36 százalékos földolgozása azt mutatja, hogy a 64-es számú módosító javaslatot a szavazók elfogadták.
Először legalizálták a szert
A népszavazás eredménye történelmi jelentőségűnek mondható, a következményeket pedig valószínűleg az egész világ figyelni fogja, ugyanis ez az első alkalom, hogy egy államban engedélyezték a marihuána fogyasztását. Sokan azt hiszik, hogy Hollandiában már legalizálták a szert, de ez "csak" a kiskereskedelmi fogyasztásra vonatkozik, egy személy legfeljebb 5 gramm marihuánát tarthat magánál. A növény termelése és terjesztése ugyanakkor továbbra is illegális.
Bár a módosító indítványt megszavazták, akár egy évig is eltarthat, mire a 21 éven fölüli coloradóiak törvényes úton marihuánához juthatnak. A módosítás azonban onnantól fogva életbe lép, hogy a kormányzó aláírja az indítványt. A Colorado Independent szerint erre harminc napon belül már sor kerülhet.
Coloradóban már tartottak népszavazást a marihuána legalizálásáról 2006-ban, de a szavazók akkor elutasították a kezdeményezést. A 2006-os népszavazás "csak" a marihuánafogyasztók büntethetőségének eltörlését célozta a 21 éven fölüliek körében. A mostani kezdeményezés ezzel szemben a marihuána rendezett, szigorúan ellenőrzött föltételek melletti értékesítését tűzte ki célul; ezzel az illegális marihuánaterjesztő hálózatok automatikusan megszűnnének, és az ebből származó bevételek, valamint a fogyasztók üldözésére fordított bűnmegelőzési költség együttes összege több tízmillió dollárt hozhat az államnak minden évben.
Washington államban is szavaztak
A 64-es számú módosító indítvány elfogadásának éjszakáján Washington államban elfogadták az 502-es számú kezdeményezést, ami szabályozza a kis mennyiségű marihuánafogyasztásra vonatkozó szabályozást, és lehetővé teszi a szer fogyasztását felnőttek számára. Oregonban szintén szavazást tartottak a marihuána legalizálásáról, de a szavazatok 47 százalékos földolgozása mellett úgy tűnik, hogy az ottani kezdeményezést a szavazók elutasították.
(Index nyomán)