A feketék jól megkülönböztethető kultúrájában gyökerezik a késelésekbe torkoló erőszakhullám Nagy-Britanniában, jelentette ki Tony Blair. A távozása előtt őszíntére váltó kormányfő szerint a problémán nem segít, ha politikailag korrektül félrenéznek.

Nem a szegénység, hanem egy jól körülírható fekete kultúra áll a szaporodó bandabûnügyek és késelések hátterében, jelentette ki a már a miniszterelnöki búcsúnapjait töltő Tony Blair szerdán. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki a fekete közösségben, melynek vezetői ignoranciával vádolták, írja a Guardian.


Még a feketék szerint is

Nagy-Britanniában egyre nagyobb problémát okoz a bandakultúra terjedése és az ezzel párhuzamosan elszaporodó erőszakos bûncselekmények. Blair szerdai beszédében arról szólt, hogy szemellenzősség lenne a problémát a kontextusból kiragadva csupán szociális eredetûnek tekinteni, hiszen az leginkább a fekete közösségeket sújtja, és gyökerei is a fekete közösség létformájában vannak.

"Mikor látjuk be végre, hogy ez a probléma a fekete közösség egy részét érinti, és hagyjuk abba azt, hogy a politikai korrektségre hivatkozva úgy teszünk, mintha a két dolognak nem lenne köze egymáshoz?" - idézett Blair egy fekete lelkipásztort.

Blair – aki, mint mondta, miniszterelnöksége utolsó napjaiban teljes őszinteségre váltott – szerint az erőszakos bûncselekmények visszaszorítása érdekében mozgósítani kell a fekete közösséget, melynek többsége "decens, jogkövető, és halálra van rémülve a történtek miatt".


Hacsak nem forgatták ki szavaikat

Blair beszéde nagy felháborodást váltott ki a fekete közösségben. Nims Obunge lelkipásztor, a Peace Alliance nevû ernyőszervezet vezetője szerint Blair őt idézte, de kiforgatta szavait. "Úgy tesz, mintha én azt mondtam volna, hogy ezt a feketék csinálják. Pedig én azt mondtam, hogy a fekete közösség sebezhető, és több támogatásra szorul. Kiragadta szavaimat a kontextusból" - háborgott a Guardiannak nyilatkozva.

"A nélkülözés és az elkövetés kéz a kézben jár. Meglep, hogy a miniszterelnök egy szót sem szólt a nélkülözésről" - fogalmazott meg kritikát Blair beszédével kapcsolatban Keith Jarrett, a Fekete Rendőrök Nemzeti Szövetsége vezetője is.


Szigorítanának

Hozzá hasonlóan és Blairrel ellentétben a belügyminisztérium államtitkára, Lady Scotland is szociális problémának nevezte az erőszakos bûncselekmények terjedését parlamenti meghallgatásán. Mint mondta, a fekete elkövetők nagy száma összefügg a feketék aránytalan szegénységével.

Blair bírálói szerint kormányzása során már többször találkoztak a problémával, de a szociális kérdések rendezése helyett a kormány mindig rendőri eszközöket választott. Most is az igazságszolgáltatástól várják a probléma megoldását, a belügyminisztérium például betiltaná a bandatagságot és 21-ről 18 évre csökkentené a korhatárt az illegális fegyvertartási ügyeknél kötelezően kiszabandó ötéves börtönbüntetések esetén.

(Zsindex korrigálva)