Izraelnek joga van ahhoz, hogy megvédje magát a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmányoktól - mondta az amerikai elnök szombaton Costa Ricában.
Barack Obamát a Telemundo spanyol nyelvű amerikai tv-csatorna kérdezte arról az amerikai sajtóértesülésről, miszerint az izraeli légierő pénteken csapást mért egy szíriai célpontra.
"Nem fogom kommentálni azt, ami tegnap Szíriában történt. Meghagyom az izraeli kormánynak, hogy megerősítse vagy cáfolja az állítólagos bombázás hírét" - mondta az amerikai elnök, de hozzátette: meggyőződése, hogy Izraelnek jog van megvédeni magát "attól, hogy korszerű fegyverekhez jussanak az olyan terrorszervezetek, mint a Hezbollah".
Izrael szombaton hivatalosan nem volt hajlandó kommentálni az amerikai sajtóban megjelent hírt. Hírügynökségi forrásból úgy tudni, az izraeli akció egy nagy hatótávolságú, föld-föld rakétákat is tartalmazó, Szíriából Libanonba útnak indított fegyverszállítmány ellen irányult, amelyeknek a "címzettje" a libanoni Hezbollah milícia volt. A támadást előzőleg engedélyezte a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével ülésező izraeli biztonsági kabinet.
Izrael januárban már végrehajtott egy hasonló akciót. Akkor egy olyan, szintén a Hezbollahnak szánt szíriai fegyverszállítmány volt a célpont, amely SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazott. Szakértők szerint alapjában változtatná meg az erőviszonyokat a térségben, ha a Hezbollah hozzájutna ilyen fegyverekhez.
(MTI)