Haszan Rohani, a "mérsékeltek és reformpártiak" jelöltje lesz Irán következő köztársasági elnöke.
Zoom
A politikus megválasztását az iráni belügyminiszter jelentette be helyi idő szerint szombat éjszaka egy tv-adásban.
A mintegy 50 millió szavazásra jogosult állampolgárnak több mint hetven százaléka adta le voksát, de a pontos részvételi arányt még nem tudni.
(MTI nyomán)
Frissítés: A Press TV szerint összesen 36 704 156 szavazatot adtak le, ebből Rohani 18 613 329-et kapott, 50,70 százalékkal aratva győzelmet.
2. frissítés: A részvételi arány 72,7 százalékos volt. A második helyezett, ultrakonzervatív Mohammed Bakir Kalibáf, Teherán főpolgármestere elismerte vereségét, s egy üzenetben gratulált Rohaninak az eddigi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád is.
Rohani kampányközpontjánál ünneplő tömeg gyűlt össze, amely a politikust és a reformot éltette, s "Ahmadi bye bye" kiáltásokkal a két négyéves mandátum után távozó elnöktől búcsúzott. Városszerte sok autós dudálással fejezte ki örömét.
A második helyen végző Bakir Kalibáfra 6,07 millióan szavaztak, a harmadik Szaid Dzsalíli nukleáris főtárgyaló lett 3,17 millióval.
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah is gratulált Rohaninak a győzelemhez, és azt üzente a Twitteren, "ezen jelöltek bármelyikére is szavaztak a választók, az az Iszlám Köztársaságra leadott szavazat volt, bizalmi szavazás a rendszer mellett".
Rohani győzelme változásokat jósol a gazdaságban, a külkapcsolatokban, a polgári jogok és a nők jogai területén, de az utolsó szót továbbra is a többségében konzervatív klérus mondja ki, és a legfontosabb döntéseket Hamanei fogja meghozni. Izraelben, amelynek Ahmadinezsád eddigi elnök szenvedélyes ellensége volt, nem várnak változást, és a "védelmi" miniszter további szankciókat sürgetett Irán ellen annak főként őket fenyegető atomprogramja miatt.
(MTI)