Az olasz rendőrség megerősítette az ellenőrzést hétfőn az egyik utolsó még életben lévő "náci háborús bűnös", Erich Priebke háza előtt, aki az ablakai alatt tüntető csoportok ricsajában ünnepli századik születésnapját.
A Projet Dreyfus nevű zsidó szervezet több tucatnyi tagja tüntetett a ház előtt, ahol Priebkét házi őrizetben tartják, amikor egy üveg pezsgővel a kezében megérkezett az egykori SS-százados egyik fiatal rokona, akire a tüntetők rátámadtak. Sértések és pofonok repkedtek, a fiatalember végül egy rendőrségi autóban talált menedéket a zsidó tüntetők elől.
Priebkét 1998-ban ítélték életfogytiglani elzárásra 335 civilnek - köztük a magyar Kereszti Sándornak - a római Fosse Ardeatine kőbányában történt állítólagos meggyilkolásában való állítólagos részvételéért. Az 1944-es mészárlás megtorlás volt 33 német katona haláláért, akikkel olasz partizánok végeztek.
A férfit 1994-ben Argentína adta ki az olasz hatóságoknak, és négy évvel később életfogytiglani börtönre ítélték. Az olasz törvények szerint ugyanakkor Pirebke egészségi állapota és kora miatt börtön helyett házi őrizetben töltheti büntetését.
2011 áprilisában nagy botrányt váltottak ki zsidó körökben az Oggi című hetilapban megjelent fényképek, amelyeken az egykori tiszt étteremben ebédelt barátaival, kerékpározott, illetve egy szupermarketben vásárolt.
„Azoknak, akik a védelmükbe veszik, és csak egy öregembernek mondják, tanulmányozniuk kellene a történelmet” – mondta a francia hírügynökségnek a 82 éves Modestino de Angelis, az egyik 1944-ben meggyilkolt olasz fia, aki szerint a "nácik" soha nem kutattak a merénylet igazi elkövetői után, és azonnal a tömegmészárlás mellett döntöttek megtorlásként.
"Botrány, hogy ez a bűnöző a házában, és nem börtönben ünnepli a századik születésnapját" – mondta a SEL nevű kis baloldali párt egyik tüntetője, egy másik tiltakozó pedig elítélte az olasz államot, amiért évente egymillió eurót költ Priebke biztonságának szavatolására.
(MTI nyomán)