Arról szavaznak Horvátországban, hogy akarják-e, hogy az alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg. Tegnap Zágrábban a "tolerancia melletti" demonstráción több mint ezer "felvilágosult" tüntetett, a normalitáspártiak röpcédulákat osztogattak. A horvátok többsége ellenzi a buzeránsok többletjogait.
A jelenlegi horvát alaptörvény semmilyen definíciót nem tartalmaz a házassággal kapcsolatban. Ha a népszavazáson a többség igennel válaszol, akkor módosítják az alkotmányt, ezzel eleve kizárva az azonos neműek "házasságának" lehetőségét a jövőben.
A szavazók vasárnap reggel hét és este hét óra között járulhatnak az urnák elé, az első részeredmények késő este várhatók.
A balközép kormány, emberjogi szervezetek és aktivisták, valamint "a civil társadalom kiemelkedő alakjai" sorra intéztek felhívásokat honfitársaikhoz, akiket arra kértek, hogy mondjanak nemet az alkotmánymódosító javaslatra - áll az MTI propagandaszagú összeállításában.
A közvélemény-kutatási adatok azonban arról tanúskodnak, hogy a választók 68 százaléka helyesli, 27 százaléka pedig elutasítja az alkotmány vonatkozó módosítását. "Az alkotmány nem játék" jelszó alatt szombaton több mint ezer haladáspárti szerencsétlen vonult fel Zágrábban, hogy az alaptörvény módosításának leszavazására mozgósítsa a horvátokat. A jelentős rendőri jelenlét mellett tartott demonstráción a részvevők olyan transzparenseket emeltek magasba, amelyeken az volt olvasható, hogy a "homoszexualitás nem választás kérdése, a gyűlölet viszont igen", vagy pedig az, hogy "szavazz a méltóságra".
Ezzel egy időben az azonos neműek házasságát ellenző normalitáspártiak röpcédulákat osztogattak, amelyeken olyan feliratok álltak, mint "egy nő+egy férfi=egy gyerek, minden gyermeknek szüksége van anyára és apára".
A július óta EU-tag Horvátország hosszú mélyrepülést tett meg azóta, hogy 2002-ben megtartották az első buzifelvonulást. Akkor a józanul gondolkodók még megtámadták a Gay Pride részvevőit, azóta viszont folyamatosan puhították a közvélemény hozzáállását a "homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartása" iránt. Már tíz éve ugyanolyan jogok (értsd: többletjogok - a szerk.) illetik meg az azonos nemű "párokat", mint az élettársi viszonyban élő heteroszexuális párokat.
Horvátországban a 4,2 milliós lakosság 90 százaléka katolikus vallású. A római katolikus egyház, amely teljes mértékben támogatta a házasságról szóló népszavazást, nagyon jelentős szerepet játszik az ország életében.
Frissítés: 30 százalékos feldolgozottság: magabiztos normalitáspárti előny
A házasság egy férfi és egy nő közötti életközösségként meghatározott definíciója kerülhet be a horvát alkotmányba. A vasárnap tartott népszavazáson a szavazatok harminc százalékos feldolgozottságánál a részvevők 64,84 százaléka támogatta, míg 34,56 százaléka ellenezte az alkotmánymódosító javaslatot.
A szavazópolgárok vasárnap arról dönthettek, akarják-e, hogy az alkotmány a házasságot a keresztény felfogás szerinti, egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg.
Amennyiben a népszavazáson a többség igennel válaszol, akkor módosítják az alkotmányt, ezzel eleve kizárva az aberráltak "házasságának" lehetőségét a jövőben. A népszavazást a római katolikus egyház által támogatott csoportok kezdeményezték, miután sikerült 750 ezer aláírást gyűjteniük a 4,2 milliós lakosú országban.
(MTI - HVG korrigálva)