Átmentek a kijevi parlamentben azok az intézkedések, például az adóemelés és egyes állami támogatások csökkentése, amelyeket az IMF-hitel feltételéül szabtak Ukrajnának.
Az IMF 18 milliárd dolláros, azaz négyezer milliárd forintos kölcsönt ajánlott fel Ukrajnának, de a kijevi parlament elsőre nem fogadta el a hitel lehívásához szükséges gazdasági "reformcsomagot", azt csak a 450 fős ház 189 tagja támogatta. Később azonban másodszor is szavazásra bocsájtották a megszorításokat tartalmazó jogszabályt, és végül a 321 jelen lévő honatyából 246-an megszavazták azt.
Az Arszenyij Jacenyuk ügyvezető miniszterelnök által benyújtott törvény egyebek mellett növeli az ásványolaj-, alkohol- és dohánytermékekre kivetett jövedéki adókat, és egyes területeken csökkenti az állami ártámogatást. A megszorításoktól csak az idén 25 milliárd hrivnyás (511 milliárd forintos) spórolást remél a kormány.
Az ideiglenes ukrán vezetés egyébként már az előző nap megkezdte a megszorításokat, miután 50 százalékos gázáremelést jelentett be május elsejei hatállyal. Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy az IMF pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.
Jacenyuk szerint Ukrajnának a következő két évben nagyjából 25 milliárd dolláros külső finanszírozásra lesz szüksége. Ebben az IMF mellett az EU is besegít egy 11 milliárd eurós csomaggal, és várhatóan az Egyesült Államok is nyújt majd hitelt az országnak.
Ugyanakkor elemzők korábban arra is emlékeztettek, hogy Kijev korábban többször megszegte az IMF-fel kötött megállapodásait.
(MTI nyomán)