Mostantól minden hét elején nyilvánosságra hozzák Kínában azoknak a lebukott vezetőknek a nevét, akik nagy lábon élnek, herdálják a közpénzt, beosztásukhoz méltatlanul viselkednek - jelentette a kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának közlése nyomán a kínai média kedden.
Az elmúlt hét napban 220 ügyben intézkedtek 24 tartományban, illetve tartományi jogú városban, miután értékelni kezdték a párt legfőbb fegyelmi szervének honlapjára beküldött feljelentéseket. 313 párt- és állami vezetőről már meg is állapították, hogy a kiadott irányelveknek nem tett eleget.
Ezek nem nagy korrupciós ügyek, hanem kisebb fegyelemsértések. 42 esetben például azért marasztaltak el vezetőket, mert magáncélra használták a szolgálati gépkocsikat, 17 alkalommal közpénzen kirándultak és tízszer szintén közpénzből különböző nagyságú lakomákat tartottak.
Aki a részletekre kíváncsi, a honlapon egyes esetek leírását is megtalálhatja. Így például lelepleződik Anhuj tartomány Liukang falujának vezetője, aki rendszeresen a helyi kormányzat autóival járt rokonainak sírjához a temetőbe. A Kujcsou tartományi Houcsang járás kórházának vezetője szintén lebukott, mert januárban épp az ellenőrök tiszteletére adott díszvacsorát. A 2673 jüanos (95 500 forint) számlát az intézménnyel számoltatta el.
A párt virtuális szégyenfalára 23 olyan esetnek a főszereplői is felkerültek, akik pénzt és ajándékot fogadtak el lakodalmak és temetések alkalmával. Peking Huajzsou kerületének egyik vezetője például 5800 jüant (207 ezer forint) kapott fia esküvője alkalmával. A pénzt vissza kell fizetnie, a történtekről részletes jelentést kell írnia.
A nyilvánosságra jutó példákból kiindulva nem érezhetik magukat biztonságban azok sem, akik munkaidőben kártyáznak, madzsongoznak, alkoholt fogyasztanak ebédjükhöz, videojátékot játszanak, vagy online filmet néznek, esetleg az interneten vásárolnak. Közülük 21-en buktak le. Egyikük rajzfilmet nézegetett.
A felelősségre vont vezetők, hivatalnokok bűnlajstroma hosszú, vannak, akik alkalmazottaikat nem hivatalos munkára használták, közpénzből ajándékot vásároltak, elkéstek a munkahelyükről, szerencsejátékot játszottak, vagy ittasan vezettek. A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága 2012 decemberében fogadta el azt a nyolcpontos irányelvcsomagot, amelynek célja a kormányzati hivatalokban és a pártszervezeteknél dolgozók munkastílusának, hatékonyságának javítása, az emberek bizalmának a visszaszerzése.
(MTI)