Öt évre kitiltották az Oroszországhoz csatolt Krímből Musztafa Dzsemiljevet, a krími tatárok vezetőjét, az Ukrajnában kormányzó Haza párt képviselőjét - közölte kedden a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézménye, a medzslisz.
Lilia Muszlimova, a medzslisz szóvivője közölte, hogy Dzsemilevnek, aki a Krímből Kijevbe utazott, a határőrök átadtak egy dokumentumot, amelynek értelmében öt évig megtiltják neki a belépést az Oroszországi Föderáció területére.
A szóvivő Facebook-oldalán azt is írta, a Krímben megtiltották, hogy a helyi tévében szerepeljen Refat Csubarov, a Medzslisz elnöke, valamint Musztafa Dzsemiljev, a medzslisz volt elnöke. A bejegyzés szerint a krími tatároknak sugárzó adó, a GTRK Krím munkatársainak értesülése szerint keddtől a két vezető, valamint a medzslisz tagjai nem jelenhetnek meg a képernyőn. Az értesülést az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség internetes oldala ismertette.
A 2,2 milliós Krím félsziget népességének 12-15 százalékát teszik ki a krími tatárok, akik nagyrészt bojkottálták a Krím hovatartozásáról március 16-án megrendezett népszavazást.
A tatár közösség bizalmatlanul viszonyul Moszkvához. Ellenérzésük abban gyökerezik, hogy Sztálin 1944-ben több mint 150 ezer tatár nemzetiségű krími lakost deportált közép-ázsiai szovjet köztársaságokba. Azzal gyanúsították őket, hogy a második világháború idején együttműködtek Németországgal. Nem hivatalos becslések szerint a deportáltak negyven százaléka a következő két évben meghalt.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy rendeletben rehabilitálta a krími tatárokat, örményeket, németeket, görögöket, mindazokat a népeket, amelyeket elnyomtak a sztálini önkény idején.
(MTI korrigálva)