Már 23 halálos áldozata van az izraeli hadsereg csütörtök éjjel indított gázai övezeti szárazföldi offenzívájának, így a július 8-án kirobbant gázai konfliktusban már 268 palesztin vesztette életét. Péntek hajnalban egy izraeli katona is meghalt az támadásban, palesztin egészségügyi források szerint egy öthónapos kisbaba is az áldozatok között van.
Zoom
Páholyból nézik a mészárlást
A palesztin sebesültek száma 1770, többségük civil – közölték a palesztin mentők. Megsebesült két izraeli katona is az összetűzésekben, korábban palesztin egészségügyi források azt közölték, egy öt hónapos kisgyerek is az áldozatok között van. A hadsereg szóvivője közölte a katonai rádióban, hogy a katona halálának körülményei nem egyértelműek.
A szárazföldi hadművelet korlátozott lesz, és csak meghatározott célpontokat érint majd az övezet északi, déli és keleti részében – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Az offenzíva célja - állítása szerint - megsemmisíteni a Hamász iszlamista szervezet infrastruktúráját.
További 18 ezer tartalékost mozgósítanak a megszállók
Benjámin Netanjahu kormánya csütörtök éjjel további 18 ezer tartalékos mozgósítását hagyta jóvá, ezzel a hadsereg tájékoztatása szerint 60 ezerre nőtt a bevethető katonák száma.
Washington helyi idő szerint csütörtökön "bírálta Izraelt", mondván, nem tett meg mindent azért, hogy elejét vegye annak, hogy civil áldozatai is legyenek a konfliktusnak. Az amerikai külügyminisztérium – a szerdán megölt négy palesztin gyerekre utalva – úgy fogalmazott, az áldozatok magas száma "mélyen elszomorító". Csütörtökön további három gyerek halt meg Gázában.
A tárca szóvivője, Jen Psaki ugyanakkor gyorsan bírálta az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezetet is, amely szerinte csak "elnyújtja az újabb erőszakhullámot", amelyben már így is több mint 230 palesztin és egy izraeli lelte halálát.

Még több terroristát akarnak levadászni a kiválasztottak
A francia külügyminiszter csütörtök éjjel aggasztónak nevezte, hogy Izrael szárazföldi hadműveletet indított, és "felszólította Izraelt", hogy tanúsítsa a lehető legnagyobb "önmérsékletet".
Laurent Fabius – aki pénteken Kairóban találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és amerikai kollégájával, John Kerryvel, hogy tartós tűzszünet elősegítéséről tárgyaljanak – hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a civilek védelme és annak megakadályozása, hogy újabb áldozatok legyenek.
Sajnálkozott a szárazföldi offenzíva miatt az ENSZ-főtitkár is. Ban Ki Mun sürgette Izraelt, tegyen sokkal többet azért, hogy ne legyenek civil áldozatok. "Sajnálom, hogy egy már eddig is veszélyes konfliktus tovább súlyosbodott" – fogalmazott New Yorkban. Megjegyezte, hogy a válságot nem lehet katonai úton rendezni.
A népirtók elégedettek, sőt tovább fokozzák a terrort
Húsz rakétakilövő-állást semmisítettek meg az izraeli katonák a Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta, néhány óra alatt, és felfedeztek kilenc alagutat - közölte az izraeli propagandagépezet.
A hadsereg - a légicsapásokat is beleértve - százhárom célpontot támadott péntek reggelig, és az izraeli katonák több helyen összecsaptak a palesztin fegyveresekkel. Egy izraeli katona életét vesztette, négy megsebesült a harcokban. Palesztin oldalon huszonhárman haltak meg és több tucat a sebesültek száma. (Shiri Zsuzsa, az MTI hírhamisítója véletlenül kifelejtette az öthónapos kisbabát - a szerk.)
A szárazföldi csapatok éjjeli megindulása óta ötven rakétát lőttek Izraelre, ennek a fele ért földet. Húszat a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogó rakétái megsemmisítettek, a többi pedig még gázai területen csapódott be. Egy palesztin páncéltörő rakéta eltalált egy katonai buldózert az övezet déli részén, a járműben károkat okozott, de az azt vezető katonának nem esett baja - osztja meg az MTI tudósítója a számára legfontosabb információkat.
Moti Almoz izraeli dandártábornok, a hadsereg szóvivője a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy "nagy erőkkel harcolnak", és az elkövetkező órákban "fokozzák" a katonai tevékenységet. Az eddigi eredmények teljesen összhangban vannak az előzetes tervekkel - tette hozzá.
A katonák harcálláspontokat foglaltak el a Gázai övezetben, és megkezdték a Hamász "szélsőséges palesztin szervezet" fegyveresei által használt - csak a szárazföldi hadművelet keretében elérhető - infrastruktúra felszámolását. Az Izraelbe vezető további alagutakat, valamint a Hamász katonai eszközeit keresik - magyarázzák a népirtást.
A biztonság kedvéért folytatja a terrorállam a légicsapásokat is. A légi hadművelet eddigi tizenegy napján mintegy kétezer csapást hajtottak végre nagy pontossággal meghatározott célpontokra - dicsekedett a dandártábornok.
Almoz szerint a Hamász a rakétafenyegetéssel a civil lakosság megfélemlítésével próbálkozott, de az ország lakói egészen másként, a Vaskupolának köszönhetően türelemmel és nyugalommal fogadták a rakétatámadásokat.
Pénteken Tel-Avivban, a katonai főhadiszállás épületében összeül az izraeli kormány (a szűkebb körű, nyolc miniszterből álló biztonsági kabinet külön is), és várhatóan tizennyolcezer újabb tartalékos behívásáról szavaz.
Korábban írtuk: Netanjahu kiadta a parancsot: indul a szárazföldi mészárlás
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön parancsot adott a hadseregnek, hogy szárazföldi hadműveletet kezdjen a Gázai övezetben.
Csütörtökön délután Izrael a jelenlegi vérengzés során először vetett be harckocsikat a palesztinok ellen.
A harckocsik csütörtök délután a Gázai övezet keleti részét lőtték, a lövedékek megöltek három palesztint Sudzsaija településen.
(MTI korrigálva)
Kapcsolódó: