A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom nem hajlandó elfogadni az Egyiptom által kidolgozott tűzszüneti javaslatot, hanem a katari és a török kezdeményezést részesíti előnyben. A szuper modern fegyverzettel fölszerelt, sokszoros túlerőben levő izraeli hadsereggel már tizenegyedik napja háborút vívó palesztin szervezet elutasító magatartásán természetesen azonnal megdöbbent a Nyugat, az arab világ áruló része és Izrael. Pedig nincs ok a döbbenetre, mert a Muhámmád Murszi törvényesen megválasztott egyiptomi elnököt katonai puccsal eltávolító, majd a Muszlim Testvérek százait halálra ítélő, s ezzel Izrael megelégedését kiváltó jelenlegi kairói politikai vezetés nem is titkoltan egy követ fúj a zsidó állammal a Hamász megsemmisítésére.

Háled Másál
Háled Más'ál, a Hamász Katarban levő Politikai Hivatalának vezetője néhány órával ezelőtt kijelentette, hogy a Gázai övezetbeli palesztinok a Katar és Törökország közvetítésével megfogalmazott tűzszüneti javaslatot fogadja el és részesíti előnyben az egyiptomival szemben. A Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Izrael ellen harcoló többi szervezet konszenzus alapján megfogalmazott tűzszüneti föltételeit a két közvetítő állam már el is juttatta John Kerry amerikai külügyminiszternek. Egyébként Egyiptom már néhány nappal ezelőtt kidolgozott egy javaslatot, ám az leginkább a saját, illetve Izrael érdekeit tükrözi. Hogy a Hamász számára mennyire elfogadhatatlan az Egyiptom által kezdeményezett tűzszüneti javaslat, bizonyítja az is, hogy azt Amerika, Izrael és Mahmúd Abbász egyaránt megfelelőnek ítélte.
Múszá Ábú Marzúk, a Hamász Politikai Hivatalának második számú, Kairóban székelő embere Háled Más'állal ellentétben úgy véli, hogy az Izraellel diplomáciai kapcsolatot tartó Egyiptom sokkal jobban képviselheti a Gázai övezetbeli palesztinok ügyét, mint Törökország és Katar, ezért tovább folytatja a megbeszéléseket a kairói vezetőkkel.
Íme a Hamász nyolcpontos tűzszüneti javaslata, föltételei:
1. Azonnali és átfogó tűzszünet mindkét fél részéről.
2. A katonai és a biztonsági jellegű támadások abbahagyása mindkét fél részéről.
3. Izrael kötelezettséget vállal a Gázai övezet gazdasági, szárazföldi és tengeri blokádjának teljes föloldására (Amely blokád több mint hét esztendeje tart - H. J.) Ez magában foglalja a határátkelők megnyitását és a gázavárosi tengeri kikötő működtetését, ami biztosítja az áruk, üzemanyag és a palesztinok egyéb szükségleteinek bevitelét (a Gázai övezet területére - H. J.)
4. A palesztinok halászati körzetének 12 mérfölddel történő megnövelése.
5. Szabad forgalom a Gázai övezet határkörzeteiben, s ne legyen elválasztó körzet.
6. Valósuljon meg a Gázai övezet újjáépítésére vonatkozó terv.
7. Izrael teljes mértékben tegyen eleget a Sálít-ügyletben vállalt kötelezettségének, ami magában foglalja a fogolycsereügylet értelmében kiengedett, ám később újra letartóztatott palesztin foglyok szabadon bocsátását. Izrael hagyjon föl a három (zsidó telepes - H. J.) fiatal elrablása után a ciszjordániai palesztin lakosság elleni kollektív büntetéssel. Izrael engedje szabadon az akkortól (a három zsidó telepes ifjú elrablása utáni időszakban - H. J.) letartóztatott összes foglyot, köztük 'Ázíz Dvíket, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnökét. Nyissák meg újra a bezárt intézményeket, szolgáltassák vissza az elkobzott egyéni és közösségi vagyontárgyakat.
8. Izrael hagyjon föl az adminisztratív fogva tartás politikájával és szüntesse meg az izraeli börtönökben levő palesztin rabok elleni büntetéseket.

Az erezi határátkelő az izraeli oldalról
Izraelben máris közölték, hogy a Hamász föltételei elfogadhatatlanok. Amin nem is csodálkozunk, mert a zsidó politikai és katonai vezetés a Hamász fizikai megsemmisítése érdekében provokálta ki a mostani népirtó hadműveletet, amelyet a cionistákat pátyolgató Nyugat diplomáciai támogatásával célja eléréséig nem is hagy abba. Izraelnek ugyanis nem az áruló, Mahmúd Abbász és az egyelőre még mögötte álló szervezet, az El-Fatah az igazi ellenfél, hanem a zsidók szitáján átlátó, a reménytelennek látszó fegyveres küzdelmet is vállaló Hamász. Izraelnek nem áll érdekében a több mint hét éve tartó, a világ legnagyobb gyűjtőtáborába zárt Gázai övezet blokádjának föloldása, mert Izrael a palesztin nép fokozatos eltüntetését kívánja.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info