Újabb heves harcok robbantak ki vasárnap a líbiai főváros, Tripoli nemzetközi repülőterénél. A repülőtér feletti ellenőrzést egymással szemben álló fegyveres csoportok próbálják megszerezni a múlt vasárnap óta.
"A repülőteret ma reggel aknavetővel és rakétákkal lőtték. Ez az eddigi legerősebb támadás" – mondta az AFP francia hírügynökségnek a repülőtér biztonsági szolgálatának egyik illetékese.
Egyelőre nincs hír arról, vannak-e halottak.
A harcok miatt a repteret még hétfőn lezárták.
A közösségi médiában vasárnap közzétett fotók tanúsága szerint a Libyan Airlines légitársaság egyik gépe lángokban állt, a repülőtér felett füstoszlopok gomolyogtak.
A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.
Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja az országból az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkájukat.
A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázin pedig már két hónapja lakat van.
(MTI)