A "feltételezett terroristákkal" való brutális bánásmóddal és a kongresszus félrevezetésével vádolja a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) egy szenátusi titkos jelentés.
"Ez a (szenátusi) jelentés olyan történetet tár fel, amelyre egyetlen amerikai sem lehet büszke" - olvasható a Fehér Ház által kiadott dokumentumban, amelyet az AP csütörtökön tett közzé. Az amerikai hírügynökség egyik újságírójának az elnöki hivatal véletlenül küldte el e-mailben a szenátusi jelentés nyomán írt közleményt.
A négyoldalas dokumentum tartalmazza azokat a vitatémákat is, amelyekre előzetesen az amerikai külügyminisztérium tett javaslatot a szenátus megállapításaira válaszul.
A szenátusi titkos jelentés kivonatát a következő hetekben teszik közzé.
A szenátus szerint a CIA a 2001. szeptember 11-i "merényleteket" követően elfogott al-Kaida-tagokkal sokkal brutálisabban bánt annál, mint ahogy azt korábban feltételezték. A jelentés szerint az ügynökség félrevezette a kongresszust és az igazságügyi tárcát kihallgatási programjáról.
A jelentés nem vonja le azt a jogi következtetést, hogy a CIA bizonyos tevékenységei kimerítik a kínzás fogalmát, ugyanakkor a dokumentumot olvasó, névtelenül nyilatkozó források szerint néhány esetben az őrizetbe vett személyekkel szembeni fellépést a közfelfogás szerint kínzásnak lehet tekinteni. A külügyminisztérium úgy véli, a jelentés "nem hagy kétséget afelől", hogy néhány esetben a feltételezett terroristák vallatása megalázó volt, és az elszenvedőknek súlyos fájdalmat okozott.
A szenátus megállapította, hogy a CIA vitatott módszerei - mint például az ütés, az alvásmegvonás és a vízben fuldokoltatás technikája - több kárt okoztak, mint amennyi eredmény remélhető volt tőlük.
(MTI nyomán)