Az orosz társadalom soha nem volt ilyen boldog, mint most - állítja egy csütörtökön megjelent felmérés annak ellenére, hogy a hidegháború vége óta példátlanul válságos Moszkva viszonya a Nyugattal, és a gazdaságát szankciók sújtják.
A francia hírügynökség által a hatalomhoz közelállónak nevezett VCIOM közvélemény-kutató intézet szerint a társadalmi közérzet mutatói három hónapja emelkednek, és kivételesen magas szinten stabilizálódtak. Az élettel való elégedettség indexe történelmi csúcspontra (79 pont) nőtt, az anyagi jólét (76 pont) és a társadalmi optimizmus mutatója (72 pont) szintén magas.
A megkérdezett 1600 ember 23 százaléka ugyanakkor elképzelhetőnek tart egy háborút Oroszország és a szomszédai között, ami 10 százalékponttal több, mint egy évvel ezelőtt. Az embereknek "csak negyede" támogatná viszont, hogy katonákat küldjenek Kelet-Ukrajnába. Az intézet megjegyzi, hogy az oroszok nagyobb része nem tekint katonai fenyegetésként a Nyugatra: csak 13 százalékuknak ez a véleménye.
A nemrég készült más felmérések szerint az emberek nem félnek a gazdasági szankcióktól, és a közgazdászok sem hiszik, hogy ezeknek azonnal hatásuk lesz a lakosságra. Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége 80 százalék fölött jár, amióta Oroszország visszacsatolta a Krím félszigetet, és soha nem volt 60 százalék alatt a 2000. évi hatalomra kerülése óta.
(MTI nyomán)