Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök túl sokat költött ételre és takarításra, s az állami költségvetésből származó pénzek kezelése nem volt átlátható a számvevőszék kedden kiadott jelentése szerint - számolt be róla az izraeli tízes tévécsatorna.
Az évek óta készülő, és politikai nyomásra végül a választások előtt egy hónappal közzétett jelentés állításait bizonyító iratokat Joszef Sapiró, a számvevőszék elnöke továbbította Jehuda Veinstein államügyésznek, hogy az esetleges törvénytelenségeket is megvizsgálják.
A számvevő szerint aránytalanul sokat költöttek készételek megrendelésére, noha szakács is rendelkezésre állt a kormányfői rezidencián. Míg 2009-ben kétszáztizenegy ezer sékelt (mintegy 15 millió forintot) költöttek élelmiszerre, 2011-ben ugyanerre már négyszázkilencvenezer sékel (közel 34 millió forint) ment el.
Ez az összeg 2013-ban majdnem a felére csökkent a helyi médiában megjelent bírálatok és a számvevőszék jelentésének készítése nyomán.
"A költségek 2013-as jelentős csökkenését figyelembe véve megállapítható, hogy a miniszterelnök és családja háztartási költségei 2010-ben és 2011-ben nem feleltek meg az ésszerűség, a gazdaságosság és a hatékonyság alapvető követelményeinek"- írta Joszef Sapiró.
A bírálat felhívta a figyelmet a Netanjahu háztartás túlzott takarítási kiadásaira is. Noha a kormányfő általában a jeruzsálemi rezidencián lakott, mégis havi nyolcezer-kétszáz sékelt (több mint félmillió forintot) fizettettek magánlakásuk tisztán tartására.
Sapiró megemlíti jelentésében a feltűnően magas fodrász-számlákat és vízfogyasztást, valamint a villanyszerelési költségeket is, amelyekre ugyancsak költségtérítést vettek igénybe.
A rezidencián pénzügyi szempontból igen rendezetlenek voltak a viszonyok, a kormányfő és családtagjai rendszeresen a boltba szalajtották az alkalmazottakat, majd a számukra megvásárolt apróságok árát nem egyenlítették ki.
A jelentésben szerepel a már korábban kiszivárgott "bottlegate" ügy is. Mint kiderült, Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége az állampénzen vásárolt üvegeket tartalmuk elfogyasztása után visszaváltatta, majd a pénzt évi négyezer sékel (mintegy háromszázezer forint) átalánnyal négy év után, utólag fizette be az államkasszába.
(MTI)