Egy hétre betiltották a tüntetéseket a helyi hatóságok a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén vasárnap, miután a helyi hatóságok a mohamedán túlkapások megfékezésének igényét a "rasszista incidensek" közé sorolta.
Christophe Mirmand, a sziget prefektusa közölte, hogy a tilalom január negyedikéig lesz érvényben, és minden tüntetésre és tömegrendezvényre vonatkozik. A lépésre azután került sor, hogy tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet, és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban. A pénteki tüntetések egy csütörtök esti incidens kapcsán indultak, amelyben két tűzoltó súlyos, a rendőrtiszt pedig enyhébb sebesüléseket szenvedett egy ismeretlenek általi támadásban az imahelynél.
A sajtóbeszámolók szerint a tűzoltókat tőrbe csalták azzal, hogy szándékosan tüzet gyújtottak az említett imahely közelében, majd amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek, rajtuk ütöttek. A rendőrtiszt akkor sérült meg, amikor kollégáival a helyszínre sietett rendet teremteni. Egyelőre keresik a hatósági személyek ellen elkövetett támadások elkövetőit.
A tüntetések szombaton folytatódtak, Ajaccióban százak gyűltek össze, arab- és muszlimellenes szlogeneket skandáltak. A tiltás ellenére vasárnap ismét 300 tüntető vonult a csütörtöki és pénteki támadás színhelyére, a Jardins de l'Empereur nevű, az MTI finom megfogalmazása szerint "szegénynegyedhez", amelyet a hatóságok a nap folyamán lezártak a demonstrálók elől.
Mirmand a tiltást azzal indokolta, hogy az utóbbi napok eseményei rossz fényt vetnek Korzikára, és az azokon megjelenő, "felháborító és elfogadhatatlan" idegenellenes szlogenek felvetik a közösség elleni izgatás gyanúját.
(MTI nyomán)