"Elkerülhetetlennek" nevezte az iszlám jog, a saríja nagy-britanniai bevezetését a canterbury érsek. Rowan Williams szerint az országnak "szembe kell néznie a ténnyel", hogy egyes állampolgárai nem tartják magukra nézve kötelezőnek a jelenlegi jogi rendszert.
A canterbury érsek a BBC-nek adott interjúban úgy vélekedett, hogy a saríja bizonyos elemeinek az átvétele segítene fenntartani a társadalom egységét. Példaként hozta fel a házassággal és a pénzügyekkel kapcsolatos vitákat, amelyek ügyében a muszlimok nyugodtan fordulhatnának saríja bíróságokhoz.
Így nem kellene választaniuk "aközött, hogy a kultúrájukhoz, vagy az államhoz legyenek-e lojálisak".
Az érsek sürgette a saríja jobb megértését, mert szerinte most a "szenzációhajhász közvélemény-kutatások" beárnyékolják ezt a kérdést. "Azt természetesen egyetlen épeszű ember sem akarja, hogy olyan embertelen büntetéseket szabjanak ki valakire ennek a törvénynek a nevében, mint bizonyos iszlám országokban. A szélsőségesen brutális büntetéseknek, különösen a nőket illetően, nincs helye Nagy-Britanniában" - hangsúlyozta a canterbury érsek.
Úgy vélekedett: abban az érvelésben, amely szerint "egyetlen törvény érvényes mindenkire, van némi veszély". Az iszlám jogrendszer bizonyos konstruktív elemeit szerinte éppen úgy meg kell találni, ahogyan ezt megtették korábban a vallási törvényekkel.
Kijelentései valószínűleg tovább élezik majd a vitát a multikulturális Nagy-Britanniáról. Januárban egyik kollégája, a rochesteri püspök jelentette ki, hogy a nem muszlimok számára hamarosan nehéz lesz állást találni, vagy élni az ország bizonyos részein.
Michael Nazir-Ali szerint a kormány multikultiralizmus propagáló politikája "megosztó". Arra is figyelmeztetett, hogy világszerte újjáéled és erősödik az iszlám szélsőségesség, s emiatt egyre több fiatal fordul szembe azzal az országgal, ahol született és felnőtt.
A rochesteri püspök kijelentései miatt több halálos fenyegetést kapott, s azóta rendőri őrizet alatt él.
(BBC - InfoRádió)