Alessandra Mussolini
A recept: duma és petíciózgatás helyett teljes összefogás a középtől a radikálisokig és a neofasisztákig, szövetség Mussolinivel. A Prodi-kormánynak még 3 éve lett volna, de a Lovag állta a szavát: idő előtt megbuktatta a csalásgyanús körülmények közt hatalomra került baloldali kabinetet. 9,2%-ot vert rá a ballibekre a képviselőházban, 9,3%-ot a szenátusban Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége, amely megalakíthatja Itália 62. második világháború utáni kormányát. Berlusconi maga harmadszor nyer választást és lesz miniszterelnök, korábbi kormánya (amelyet a baloldal csalásgyanús körülmények közt, mindössze 0,1 százalék különbséggel győzött le 2006-ban) volt az egyetlen olasz kabinet, amely kitöltötte mandátumát 1945 óta.
A Lovag (il Cavaliere) becenévnek örvendő 71 éves gyáros-politikus már 2006-ban megígérte, hogy idő előtt megbuktatja a balos kormányt (Viktor-Viktor látszólag hat éve próbálkozik, ám ereje oly "hatalmas", hogy 2006-ban bevallotta: a Fidesz nem tudja megbuktatni a Gyurcsány-rezsimet, jóllehet annak elkergethetőségéről is filozofált 2007. március 15-én), amelynek győzelmét soha nem ismerte el törvényesnek és még azon melegében újraszámlálást követelt - ellentétben a két manipulált választást is eltűrő Orbánnal, aki, csupán évekkel később mondta el interjúk során, hogy az MSZP-SZDSZ már 2002-ben is csalt, sőt, választási győzelmükhöz gratulált és sohasem tett komoly lépéseket eltakarításukra.

Il Cavaliere
Más pontokon is jól érzékelhető a különbség az impotens, a neokommunista uralmat folyamatosan meghosszabbító, a Fideszt MSZMP-sek, olajbűnözők, pártállami ügynökök biztos menedékhelyévé alakító Orbán "hat éve buktatom a kormányt" Viktor és egy határozott jobbos vezér közt. Míg a Fidesz  a választási csalásokon kívül békésen, nyikkanás nélkül tűri a Budapest utcáit egyre gyakrabban beszennyező agresszív, családellenes buzeránsok parádézását, sőt, egy KDNP-s állat a Zsigeten a homokosoknak udvarolt, addig Berlusconi az aberráltak törekvései ellen, a családi értékek mellett tüntetett tavaly Rómában, egymillió olasz élén. De egyébként is: az olasz jobboldal vezetője a csaló Prodi-kormány megalakulásának napján meghirdette, hogy nincs kímélet, nincs türelmi idő, nincs száz nap és minden erejükkel a kabinet és kétes többsége szétzilálásán, megbuktatásán fognak dolgozni. És nem csak a levegőbe beszéltek, mint a komoly hazugsághalmazzal, beváltatlan ígéretheggyel bíró Fidesz. Csak egy példa a sok közül: amikor Prodiék több közfunkcióból ki akarták rekeszteni az ellenzéket, Silvio így fogalmazott: akkor a jobboldal nem fog adót fizetni! A mindenféle kommunista exügynökkel és privatizátorral békésen kollaboráló Fidesszel szemben a két évvel ezelőtti választásokat hajszállal, kevesebb, mint 0,1%.al(!) elveszítő (bár azt csalásnak tulajdonító) Silvio Berlusconi 2006-ban, Milánóban járva közölte: ha kirekesztik a jobboldalt, ha nem lesznek megfelelően képviselve az intézményekben, akkor baloldali mintára sztrájkokat fognak szervezni, obstruálnak a parlamentben és megtagadják az adófizetést. Mit tesz Isten, Prodi nem is rúgatta ki őket a köztestületekből, mert tudta, hogy a Lovag szavait komolyan kell venni. A Zsidesz? A szociszadikkal közösen választott ultracionista, magyarellenes, balos kártevőket az MTI és a Magyar Rádió élére.
2002 után a magyar jobboldalon is felvetették néhányan, hogy miért fizessünk adót egy korrupt tolvajkormánynak, ha a 49%-os jobboldalt kiszorítják a médiából és a közélet minden fontos területéről, ám ezen óhajok a választási csalást birka türelemmel viselő, sőt azt egy Pintér Sándorral elősegítő Orbánéknál süket fülekre találtak. Noha maga Orbán Viktor pedzegette, követelte, hogy ketté kéne osztani a köztévét. Ígéretéből, mint a legtöbb hasonlóból, természetesen nem lett semmi, tán maga is elfelejtette.
Mussolini ismét Berlusconi listáján: be is jutott
Berlusconi, ellentétben az operettellenzéki Viktorral, már rég összefogott az olasz radikáljobbal és a fasisztákkal, Benito Mussolini korrekt rendszerét számos alkalommal méltatta, unokájával pedig választási szövetséget kötött 2006-ban és most is (Vajon a Reakció az ő háza előtt is flash mobot szervez?) . A csinos és okos, 46 éves hölgy (végzettsége: sebészorvos, a 80-as években dolgozott modellként, színésznőként és énekesként is) hétfőn természetesen bejutott a parlamentbe a Berlusconi-féle Popolo dellá Libertá vezette pártszövetség listáján, megtartva önálló arculatát az általa alapított Azione Sociale elnökeként (lásd a plakátot). Sőt, mint a Mussolini-párt honlapján fogalmaznak: az Azione Sociale az egyetlen valóban jobboldali párt, amelyik parlamenti képviselethez jutott.

A Duce unokája,Berlusconi szövetségesema EP-képviselő (régi fotó)

Egy a lényeg: a viktori szájkarate helyetti cselekvés, a kíméletlen betonellenzékiség, a ballibnek való meg NEM felelés meg is hozta gyümölcsét, nem úgy a hat éve szocionista rezsim alatt nyögő Magyarországgal.
Az olaszországi részvétel rendkívül magas, 80% körüli volt, ezzel együtt is alacsonyabb a 2 évvel ezelőttinél. A Romano Prodi vezette, kétes körülmények közt hatalomra került, Olaszországot gazdasági mélypontra juttató ballib kormány mindössze 20 hónapig volt hivatalban. A választás másik nagy nyertese Berlusconin kívül a korábban Észak-Olaszország elszakadásáért, ma autonómiájáért küzdő, Umberto Bossi vezette jobboldali Északi Liga, amely megduplázta támogatottságát 2006 óta. Bossi már korábban is koalíciós partnere volt a Lovagnak, így az új kormányban is meghatározó pozíciói lesznek.
Berlusconi kormánya a győztes tervei szerint mindössze 12 miniszterből fog állni. A leendő miniszterelnök a RAI-nak adott interjújában úgy fogalmazott: nehéz hónapok elé néz az ország, majd elmondta, mélyen meghatódott, hogy ilyen sok honfitársa megbízott benne, végül egy csókot küldött minden olasznak.
Kapcsolódó archív cikkek:
Egei Antal - Kuruc.info - RAI, Corriere della Sera, La Repubblica, Azione Sociale nyomán