/Bővített hír./
Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön vétójogával élve megakadályozta, hogy meghosszabbítsák a nemzetközi nukleáris szankciók Észak-Korea általi esetleges megsértését immár 15 éve vizsgáló ENSZ szakértői testület küldetésének meghosszabbítását.
Kína tartózkodott a határozat szavazásánál, míg a Biztonsági Tanács többi 13 tagállama igennel szavazott. Ha azonban a tanács egy állandó tagja, például Oroszország, a határozat ellen szavaz, azt nem lehet elfogadni.A vétó a szakértői testület végét jelenti, legalábbis egyelőre, amikor áprilisban lejár a mandátuma. A szankcióknak azonban nem vet véget.
A Nyugat megpróbálja megfojtani Észak-Koreát - magyarázta még csütörtökön országa vétóját Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője. Szerinte a bizottságra már nincs szükség, mivel az "érdektelen és a félsziget problémáival nem arányos kérdésekkel" foglalkozik. Ehelyett az orosz diplomata a szankciórendszer újraértékelését javasolta a BT-nek, amit Kína is támogatott.
Nyugati országok pénteken elítélték Moszkva döntését. Az ülés után kiadott nyilatkozatban az Egyesült Államok, Franciaország, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Királyság hangsúlyozta "mélységes csalódottságát" a szavazás eredménye miatt.
Az Európai Unió (EU) nyugati szövetségeseivel együtt úgy vélekedett, hogy Oroszország a vétóval megpróbálja eltitkolni a Phenjan és Moszkva közötti illegális fegyverszállításokat. "Ez súlyos következményekkel jár a Biztonsági Tanács határozatainak végrehajtására és a Phenjan destabilizáló intézkedéseire való reagálásra", és "aláássa a globális non-proliferációs (a nukleáris fegyverkezés visszaszorítását célzó) struktúrát" - figyelmeztetett az unió.
Észak-Koreára 2006 óta vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsának a nukleáris programjával kapcsolatos szankciói, amelyeket 2016-ban és 2017-ben többször is szigorítottak. Oroszország és Kína azonban 2019 óta - különösen az észak-koreai lakosság humanitárius helyzetét hangsúlyozva - a határozatlan hatályú szankciók megszüntetését követeli.
Az orosz külügyminisztérium pénteken azt közölte: "a nemzetközi korlátozások hosszú évek óta nem segítettek a térség biztonsági helyzetének javításában. Ellenkezőleg, e szankciók felülvizsgálatára és enyhítésére szolgáló mechanizmusok hiányában ez az eszköz a bizalomépítés és a politikai párbeszéd fenntartásának egyik fő akadálya".
"A Koreai-félsziget jelenlegi helyzete továbbra is feszült, és a szankciók válogatás nélküli bevezetése nem oldja meg a problémát" - vélekedett a kínai külügyminisztérium szóvivője.
Észak-Korea az elmúlt két évben több rakétakísérletet hajtott végre, és fokozta retorikáját a fő ellenségnek tekintett Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben is. Phenjan magatartása arra késztette Dél-Koreát, hogy tovább bővítse katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.
(MTI)