Ukrajna nemzetközi segítséget kért, mert a jelek szerint nem tud egyedül megbirkózni az influenzajárvánnyal. Három hétre bezárták az összes oktatási intézményt.
Ukrajnában három hétre bezárják az összes iskolát, és elhalasztják a nyilvános rendezvényeket a H1N1-es influenzajárvány veszélye miatt - jelentette be Julija Timosenko miniszterelnök. Lemberg (Lviv), Ivano-Frankivsz és Ternopil megyékben az influenzás megbetegedések száma meghaladta a járványküszöböt, és további hat megyében, köztük Kárpátalján fennáll a veszélye az influenza terjedésének.
A kormányfő bejelentette, hogy a kialakult járványügyi helyzet miatt péntektől mind a kilenc megyében karantént vezetnek be: nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák a lakosság utazását az ország más megyéibe.
Minden negyedik orvos beteg
Nyugat-Ukrajna megyéiben a megbetegedések száma péntekre elérte a 40 ezret, a fertőzés szövődményei következtében eddig 37-en haltak meg. A helyzet Ternopil és Lemberg megyékben a legsúlyosabb, ahol a betegeket kezelőorvosok negyede is megbetegedett. Lembergben a betegek ellátásába bevonták az orvostanhallgatókat, Ternopil megyébe pedig az ország más részeiből vezényeltek orvosokat.
Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Ternopilban hét, Lembergben pedig négy betegnél mutatták ki az új típusú influenza vírusát. Ukrajna nemzetközi szervezetekhez fordult, hogy tanácsokkal és a H1N1-vírus elleni megfelelő mennyiségű vakcinával segítsék a járvány leküzdését.
Maszkot kapnak a határőrök
Az ukrán határőrök fokozottabban figyelik a határt átlépő utasok egészségi állapotát, és azt, akin influenzás tüneteket észlelnek, haladéktalanul a helyi egészségügyi intézményekbe irányítják – közölte az ukrán állami határőrszolgálat nyugati regionális főosztálya. A járvány miatt 24 órás egészségügyi ügyeletet tartanak valamennyi határátkelőhelyen és naponta ellenőrzik a szolgálatban lévő határőrök egészségi állapotát is. Az átkelőhelyeken szolgálatot teljesítő határőröket egészségügyi maszk viselésére kötelezték.
A jelentés szerint a civil lakosságnak megtiltották a határőrlaktanyák látogatását, a határőrnövendékeknek a körlet elhagyását, és korlátozták a határőrök szolgálati utazásait. A személyi állomány egészségének megőrzése érdekében a határőrség figyelemmel követi a járványhelyzet alakulását a határ menti településéken.
(MTI)