A rivális Hamász megtámadását kérte Izraeltől a Fatah palesztin szervezet - legalábbis az izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke szerint, akinek a szavait egy amerikai diplomata idézte egy 2007-es jelentésében, és a WikiLeaks szivárogtatta ki hétfőn.

Abbász a barátaival

A feljegyzés szerint 2007. június 13-án a Sin Bét főnöke, Juval Diszkin elmondta az amerikai nagykövetségen, hogy a Fatah egyes - meg nem nevezett - vezetői kérték Izraelt, hogy avatkozzék be a Gázai övezetért a Fatah és a Hamász között folyó küzdelembe, amely utóbb a Hamász javára dőlt el. "Ez teljesen új dolog volt, ilyet soha nem láttunk korábban" - mondta Diszkin, aki szerint a palesztinok "kétségbeesettek, szétziláltak és demoralizáltak" voltak.

Diszkin arról is beszámolt az amerikai diplomatáknak, hogy "nagyon jó munkakapcsolatban" állnak a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatának két ügynökségével, és "szinte minden begyűjtött információt megkapnak tőlük".

A kiszivárogtatás komoly nehézségeket okozhat Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, akit a Hamász már korábban is azzal vádolt, hogy együttműködik az izraeli megszállókkal. "Ez bizonyítja azt, amit már régóta mondunk, vagyis, hogy munkamegosztás volt az akkori gázai hatóság és a megszállók között" - jelentette ki a Hamász szóvivője.
A Palesztin Hatóság egyik illetékese elismerte, hogy van együttműködés a biztonsági szolgálatok között, de ezt korlátozottnak nevezte, és azt mondta, hogy "a palesztin nép érdekét és biztonságát szolgálja".
(MTI)