A moszkvai hatóságok nem engedélyezik a május 28-ra tervezett köcsögfelvonulást annak ellenére, hogy az európai emberi jogi bíróság az emberi jogok megsértésének minősítette az előző három tervezett megmozdulás betiltását.
Nyikolaj Alekszejev, az orosz fartúrók mozgalmának vezetője elmondta: április 12-én, egy nappal a strasbourgi bíróság döntésének jogerőre emelkedése után adták be a papírokat az önkormányzatnak. Kedden kapták meg a választ, hogy nem engedélyezik a tervezett "kulturális-ismeretterjesztő akciót", amely a "kultúra és a tudomány területén tevékenykedő melegekhez való viszony történetét" mutatta volna be.
Az indoklás szerint a városi hatóságok azért zárkóztak el az engedély megadásától, mert számos tiltakozó levél érkezett a parádé ellen, s attól kell tartani, hogy megtartása tiltakozó akciókat szülne. A rendezvényre szóló engedély megtagadásáról szóló hírt az önkormányzatnál megerősítették, és szintén a sok tiltakozó levélre hivatkoztak.
(MTI nyomán)
Olvasónk írja:
Tisztelt Szerkesztőség!
Engedjék meg, hogy a moszkvai homokos parádéról szóló hírhez egy apró adalékot fűzzek.
Már az előző városvezetés idejében is többször szóba került a buzik provokatív felvonulásának az ötlete, a hivatalos szervek azonban sosem utasították vissza a kérést, csak olyan időpontot és útvonalat javasoltak általában, amely részben egybeesett a leszerelt légideszantos öregkatonák jubileumi napjával és útvonalával.
Ezek a legények egyébként is jól bevodkázva mindenkit kiosztanak, aki csak szembe jön velük aznap a járdán, szóval lett volna vidámság és kacagás, ha a "melegen büszkék" elfogadják az ajánlatot.
Ez évben sem volt másképp, csak most a leszerelt határőrök napjára javasolták némely "megértő" funkcionáriusok a "büszke" napot. Ezek a fiúk abban különböznek a deszantosoktól, hogy nem vodkától, hanem konyaktól rúgnak be. Egyebekben minden ugyanaz.
A végeredmény persze így is borítékolható, s ami még fontos, hogy az orosz ortodox egyház kőkeményen ellenez minden devianciát. (Otthon még csak Hegedűs lelkész úr szava hallik sajnos.)
Timót, a Fürmender