Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton kijelentette, hogy a palesztinok amiatt "kénytelenek" kérni az ENSZ-től a palesztin állam felvételét a világszervezetbe, mert Izrael nem hajlandó leállítani a telepépítést, és nem hajlandó az 1967 előtti határok alapján tárgyalni.
"Azért megyünk az ENSZ-be, mert rákényszerülünk, ez nem egyoldalú lépés" - szögezte le Abbász palesztin diplomáciai képviseletek tagjainak Isztambulban tartott értekezletén. "Ami egyoldalú, az az izraeli telepbővítés" - mondta.
Benjamin Netanjahu kormányfővel nem lehetett folytatni a tárgyalásokat, miután nem hajlandó sem az 1967-es határokról tárgyalni, sem a telepbővítést leállítani - fejtette ki Abbász beszédében, amelyet Recep Tayyip Erdogan török kormányfő jelenlétében mondott el.
"Első, második és harmadik választásunk is a tárgyalásokhoz való visszatérés" - hangsúlyozta a Palesztin Hatóság elnöke, aki ugyanakkor leszögezte: pártja, a Fatah, és a Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista szervezet egyetért abban, hogy kérik az ENSZ-től a palesztin állam elismerését.
A kilenc hónapja megrekedt palesztin-izraeli tárgyalások folytatására a palesztinok szerint nincs komoly kilátás, s ezért az ENSZ-hez kívánnak fordulni azzal a kéréssel, hogy szeptemberben, a Közgyűlés ülésszakán vegyék fel a világszervezetbe a palesztin államot.
Egy nevének elhallgatását kérő palesztin illetékes elmondta, hogy az erre irányuló előkészületek augusztus 4-én Dohában a Katar, Egyiptom és Szaúd-Arábia részvételével tartandó tanácskozáson zárulnak le, és a hivatalos levelet augusztus első hetében küldik el az ENSZ-be.
Erdogan bírálta Izraelt "hajlítatlanságáért", azért, mert hátat fordít a palesztin-izraeli konfliktus mindenféle megoldásának és elutasítja a Gázai övezet blokádjának feloldását.
(MTI)