Hazudott az OVB zsidó elnöke
Az Országos Választási Bizottság hétfő esti ülésén felfüggesztette Egyed Zsolt, a Jobbik miskolci képviselőjelöltjének mentelmi jogát. Erről maga Egyed ebben az esetben a jogszabályok szerint nem is mondhatott volna le, bár szándékában állt volna, s üdvözli az OVB döntését e tyúkperben. Gaudi eközben a Jobbik programjával és saját korábbi nyilatkozatával szemben mégsem törölné el teljesen a mentelmi jogot.
Egyed Zsolt mentelmi jogának felfüggesztése iránt a Miskolci Városi Bíróság fordult az OVB-hez, mert a jobbikos politikus ellen eljárás indult rágalmazás miatt.
Az OVB megpecsételi Budaházy sorsát
"Az Országos Választási Bizottság úgy foglalt állást, hogy Egyed Zsolt mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának kiírását megelőzően került sor és a büntető eljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással" - áll az OVB határozatában. Ebben arra is emlékeztetnek: az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz, ellene jogorvoslatnak nincs helye.
Novák Előd, a Jobbik volt OVB-delegáltja (csak az országos lista felállítása után küldhet majd ismét tagot a párt), aki részletesen foglalkozott a mentelmi jog eltörlésének ügyével, a Kuruc.info kérdésére megírta: a jogszabályok szerint csak szabálysértés esetén lehet lemondani a mentelmi jogról, súlyosabb ügyekben, bűncselekmények esetén (mint a jelen rágalmazási tyúkper is) nincs rá jogi lehetőség. Az OVB mostani döntése azonban szemben áll Szigeti Péter elnök korábbi ígéretével, melyről az Index így írt Budaházy jelöltsége kapcsán: "A választási időszakban a képviselőjelöltek mentelmi jogáról is az OVB dönthet. Szigeti szerint az ilyen esetekben a testület alapból továbbengedi a jelöltet, hogy az OVB-t ne vádolhassák azzal, hogy politizál." A zárt ülésen hozott OVB-határozat azonban Budaházy ügyét is megpecsételi, a tényállás ugyanis megegyezik: "a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának kiírását megelőzően került sor és a büntető eljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással". Ez várható is volt (és hogy ne vegyük el az ajánlószelvény-gyűjtők kedvét, eddig még nem beszéltünk arról, hogy a fenntartott mentelmi jogból sem következne automatikusan Gyuri szabadon bocsátása), látszott, hogy Szigeti is csak csőbe akarja húzni a radikális oldalt Budaházy értelmetlen jelölésével, felesleges belviták generálásával és a Magyarok Nyilai kampánytémává emelésével - írja Novák Előd. Végül azt is elárulja: Kolompár Orbán ügyében sem az OVB tartotta fent a mentelmi jogot, hanem a bíróság eleve nem is kérte a felfüggesztését az EP-választási kampány idején.
Gaudi változtatott a mentelmi joggal kapcsolatos álláspontján

Gaudi szerint Budaházynem élhetne a mentelmi joggal
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik igazságügyi miniszterjelöltje eközben új álláspontot fogalmazott meg a mentelmi joggal kapcsolatban: a politikai munka védelmében továbbra is meg kell tartani a mentelmi jogot, azonban emögé nem lehetne elbújni akkor, ha egy képviselő nem a parlamenti munkát érintő bűncselekményt követ el. Ez alapján tehát Budaházy szerinte sem élhetne a mentelmi joggal.
Gaudi fenti vélekedését a Stopnak adott nyilatkozatában is fenntartotta: "Megengedhetetlen, hogy a mentelmi jog Dávid Ibolya-féle védőeszköz legyen, de be kell látni, hogy a magyar közjogi hagyomány és a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a mentelmi jog értelemmel bíró dolog. Az elmúlt 20 év szennyeseit csak úgy tudjuk hatékonyan felderíteni, ha azt a kockázatot is vállaljuk, hogy adott esetben valakinek az érdekeit sértjük. Ők erre reagálhatnak büntetőfeljelentéssel is, ettől védi a képviselőt a mentelmi jog. De csak és kizárólag erre a körre kell szűkíteni" - részletezte véleményét Gaudi-Nagy Tamás, aki álláspontját először magánemberként és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjeként tartotta fenn, majd felvetésünkre a Jobbik igazságügyminiszter-jelöltjeként is.
"Nyugodtan írja le, nyugodtan próbáljanak feszültséget gerjeszteni, úgysem fog sikerülni, mert nagyon jó viszonyban vagyok mindenkivel a csapatban, és közös szívvel, közös lélekkel küzdünk a nemzet felemelkedéséért" - szögezte le, ám később ismét azt kérte, hogy véleményét csak mint magánvéleményt vegyük figyelembe. Gaudi cáfolta, hogy álláspontjával szembe menne a Jobbik programjával. Mint mondta, a párt programja csak egy iránymutatást jelent, amelynek a finom részleteit, a végleges formáját majd a kormányprogram, a jogalkotási program fogja kiadni. A Stop kérdésére, hogy akkor ezek szerint az egész programot csak egy iránymutatásnak kell tekinteni, az igazságügyminiszter-jelölt azt válaszolta: ő nem ezt mondta, hanem azt, hogy a program egy jövőre szóló vízió, ráadásul nemcsak négy évre szóló, hanem egy sokkal nagyobb léptékű vízió, amelyben rengeteg konkrét elképzelés van. Gaudi-Nagy egyébként részt vett a program írásában is, azt viszont nem árulta el, hogy a 88 oldalas anyag ide vonatkozó fejezetébe miért nem az ő elképzelése került be.
Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke a Stopnak elmondta, valóban volt arról vita, hogy mi lenne a helyes a mentelmi joggal kapcsolatban, ám mivel úgy gondolták, hogy ezt nem lehet cizelláltan kommunikálni és nem akarnak zavart kelteni, ezért egyszerűen úgy fogalmaztak, hogy eltörölnék, és ez elfogadásra is került. "Gaudi-Nagy Tamás igazságügyminiszter-jelöltként elkezdte ezt a témát egy kicsit boncolgatni, de a Jobbik hivatalos álláspontja ettől függetlenül az, hogy a mentelmi jogot teljesen el kell törölni" - szögezte le.
A Stop azt is írja: a mentelmi jog eltörlése nemcsak a párt programjában fogalmazódik meg, képviselő-jelöltjeik és miniszterelnök-jelöltjük is többször elmondta már, hogy ők a mentelmi jog ellen vannak. Gaudi január 28-án egy élő tévéadásban a fenti véleménye mellett így fogalmazott: "viszont a programban a mentelmi jog eltörlése szerepel, és nem hiába, mert gyakorlatilag ez egy végső kétségbeesett ráutalás arra, hogy bizony akkor inkább ne is legyen mentelmi jog, és teljes mértékben játsszunk tiszta lapokkal, vállalja mindenki azt, amit tesz, hogy valóban a köz érdekében teszi-e azt amit tesz, vagy nem, és ennek a büntetőjogi következményeit is ha kell, vállalja."
A Jobbik üdvözlik a mentelmi jog felfüggesztését, teljesen el is törölnék
Szabó Gábor, a Jobbik országos kampányfőnöke, választmányi elnök közleményében ez áll: "A Jobbik és Egyed Zsolt örömmel nyugtázta, hogy az OVB felfüggesztette az új erő miskolci képviselőjelöltjének mentelmi jogát. A februárban indult polgári peres eljárás során Egyed Zsolt már nyilvántartásba vett jelöltként a bírósági jegyzőkönyvben rögzített módon lemondott mentelmi jogáról a párt programjával összhangban, amely ezt a mára kiskapuvá vált intézményt el kívánja törölni. A hatályos jogszabályok alapján a Miskolci Városi Bíróság nem fogadhatta el a jobbikos politikus gesztusát, hanem az OVB-nél kellett kérni a mentelmi jog felfüggesztését. Egyed Zsolt – jobbikos politikushoz híven – egy ilyen tyúkper esetében is bizonyította, hogy az új erő nemcsak szavak szintjén küzd a mentelmi jog eltörléséért, hanem képviselőjelöltjei jó példával járnak elöl."
(Kuruc.info-összeállítás)