Alább látható olvasónk YouTube-os összefoglalója a Duna tévében sorra került hatpárti nemzetpolitikai vitáról (a teljes anyag alább tekinthető meg). Rendszeres olvasóink emlékezhetnek: éppen a napokban írtunk arról, hogy a jelek szerint nincs egységes álláspont a Jobbikban az állampolgárság ügyével kapcsolatban, kapcsolódó anyagunk itt olvasható:
"Nem ugyanazt jelentené az elszakított területeken élő magyarok szavazati joga, mint a csonkaországiaké" - vagy mégis?
 
 
Korábban írtuk: Ezt is megértük: egyetlen országos listát állító párt sem mer nemet mondani az állampolgárság visszaadására
Bizonyos feltételekkel mindegyik országos listát állító párt megadná a magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak - derült ki a pártok képviselőinek nyilatkozatából vasárnap a Duna TV Heti Hírmondó című műsorában, mely ide kattintva tekinthető meg.
A szocialista Szabó Vilmos a nemzetpolitikáról tartott választási kerekasztalon közölte: az MSZP nyitott arra, hogy a kettős állampolgárságot megadja a határon túli magyaroknak (miután 2004-ben éppen ők buktatták el a népszavazást, magyart a magyar ellen uszítva - a szerk.). Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, jelenleg is létezik a kettős állampolgárság intézménye Magyarországon, illetve a kedvezményes honosítás is.
Simon Zsolt, a Civil Mozgalom képviselője elmondta, a csúfosan végződött 2004-es népszavazás miatt is meg kell adni az állampolgárságot, de erről a határon túli magyaroknak kell döntenie.
Szegedi Csanád, a Jobbik politikusa hangsúlyozta: pártja be szeretné vezetni a kettős állampolgárság intézményét, ezért első tíz törvényjavaslatuk között fogják ezt kezdeményezni. Úgy fogalmazott: nem a kettős állampolgárság megadásáról, hanem a magyar állampolgárság "visszaadásáról" van szó, mivel a határon túli magyaroktól erőszakosan vették el azt.
Hozzátette: Magyarországnak kötelessége állami védnökséget nyújtania a határon túli magyarságnak.
Az MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs szerint nemcsak a Kárpát-medencei, hanem a nyugati magyarságnak is meg kellene adni a kettős állampolgárságot. Mint mondta, az MDF külön kezelné a szavazati jogot és az állampolgárságot, azok kapnának szavazati jogot, akik Magyarországon állandó lakhellyel rendelkeznek, és itt fizetik a közterheket.
A Lehet Más a Politika (LMP) képviseletében felszólaló Mile Lajos arról beszélt, hogy a határon túli közösségek véleménye a meghatározó ebben a dologban. Utalt arra, hogy míg a nyugati államokban jogi kérdésként merül fel a kettős állampolgárság kérdése, addig Magyarországon ez identitásbeli kérdés.
A fideszes Németh Zsolt közölte: támogatják a kettős állampolgárságot, a Fidesz és a KDNP már korábban benyújtotta ezzel kapcsolatos törvényjavaslatát a parlamentnek. Elmondta: a szavazati jog egy másik törvény hatálya alá tartozna. Németh Zsolt szerint a világ magyarságát összetartó intézmény az állampolgárság, amelynek megadásához nincs szükség népszavazásra (mégsem oldották meg, amíg kormányon voltak - a szerk.).
(MTI nyomán)