Kanadában sokan nehezen tudtak részt venni a parlamenti választások első fordulóján. Korábban ugyanis a szocialista kormány bezáratta a torontói magyar képviseletet, így az ottani magyaroknak a több száz kilométerre lévő Ottawába kellett utazniuk.
A tengerentúlon szombaton tartották a választás első fordulóját. Amerikában és Kanadában az előre regisztrálók nagyjából 80 százaléka szavazott.
Mint korábban arról hírt adtunk az amerikai kontinens után vasárnap megkezdődött a szavazás az európai magyar külképviseleteken is, és már voksolnak az ausztráliai Canberrában, illetve Moszkvában is.
A hétvégén 86 nagykövetségen és konzulátuson összesen 8807-en szavazhatnak. A legtöbben közülük Londonban, ahol 2 ezernél is többen kívánnak szavazni az országgyűlési választások első fordulójában. Olvasónk itt két órát állt sorba, az álatala készített képek pedig üzenik: a nemzetiek itt is jelen vannak!


A második legnépszerűbb külképviselet Dublin, ahol 724-en szerepelnek a névjegyzékben. Brüsszelben pedig csaknem 600-an voksolnak.
A szavazólapokat tartalmazó lezárt urnákat repülőgéppel hozzák majd haza Magyarországra.
(hírTV)