Az Országos Választási Irodának (OVI) kötelessége az előzetes választási eredményeket 19 órától szolgáltatni Jóri András adatvédelmi biztos álláspontja szerint. A biztos erről pénteken tájékoztatta az OVI-t és az Országos Választási Bizottságot (OVB), hétfőn pedig közleményben tudatta ezt.
Az adatvédelmi biztos azt írta: az országgyűlési képviselők választásának első fordulóján, április 11-én „a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog érvényesülésével kapcsolatos visszásság állt elő” az előzetes választási eredmények késedelmes ismertetése miatt, illetve azért, mert a hiteles forrásból származó tájékoztatás hiányában megbízhatatlan forrásokból szivárogtak ki információk.
A biztos szerint „sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választás eredménye gyors, hiteles megállapításának elve”. Jóri András azt írta: a szavazás befejezésének időpontját a jogalkotó a törvényben rögzíti, a választási eljárási törvény értelmében ugyanis a szavazás napján 19 óráig lehet szavazni és a szavazást nem lehet meghosszabbítani. A törvény szerint a kampánycsend a szavazás befejezéséig tart és azok választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.
„Tekintettel arra, hogy a szavazást nem lehet meghosszabbítani, jogilag azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazatukat, akik a szavazás zárásakor még a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, és ténylegesen később szavaznak” – foglalta össze álláspontját a biztos.
Jóri András közölte: „az a tény tehát, hogy a szavazóhelyiségben, annak előterében (illetve az OVB jogértelmezését tekintve a szavazóhelyiség előtti sorban) 19 órakor tartózkodó választók rajtuk kívül álló okból nem tudnak 19 óráig szavazni, nem érinti azt, hogy a szavazás befejezésének időpontja, ennek megfelelően a kampánycsend vége a jogalkotó szerint 19 óra”. „A fentiekből következően tehát az OVI köteles az előzetes választási eredményeket 19 órától folyamatosan szolgáltatni” – tette hozzá.
Jóri András ezért felhívta az OVB és az OVI figyelmét, hogy „az információs rendszer működtetése során a jövőben legyenek figyelemmel a közérdekű adatok nyilvánosságának, valamint a választási eljárás nyilvánosságot, és az eredmény pontos és hiteles megállapítását előíró alapelveire”.
Április 11-én este 23 szavazókört (alapvetően budapestit, és néhány vidékit) nem tudtak bezárni este 19 órakor, mert még százak várakoztak voksolásra. Az elhúzódó szavazás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra. Jóri András irodája a voksolás másnapján közölte: a biztos vizsgálatot indít az előzetes választási eredmények közzétételével összefüggésben.
(MTI)